Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Уди Алън се оттегля от киното

Шоу

Уди Алън се оттегля от киното

Уди Алън се оттегля от киното - Tribune.bg
Снимка:

86-годишният режисьор възнамерява да се отдаде на писане в оставащите години от живота си

По време на представянето на предстоящия си 50-и филм ексцентричният Уди Алън обяви, че прекратява режисьорската си кариера.

86-годишният режисьор заяви пред испанския вестник La Vanguardia, че възнамерява да се пенсионира от киноиндустрията и да се отдаде на писане в оставащите години от живота си.

„Идеята ми, по принцип, е да не правя повече филми и да се съсредоточа върху писането“, разкрива Алън в кратко интервю за изданието.

Големият режисьор, който има издадени мемоари и пет сборника с разкази, допълва, че вече мисли за написването на първия си роман. По думите му книгата вероятно ще включва хумора, характерен за филмите му.

Оттеглянето на Алън от режисьорското поприще се случва в момент, когато рейтингът му в Съединените щати рязко спада на фона на обвиненията в злоупотреба срещу него.

В момента той е в Европа в подготовка за снимките на своя 50-ти - а вече очевидно и последен филм, озаглавен „Wasp 22“.

Действието се развива в Париж. Продукцията ще бъде заснета във френската столица изцяло на френски език и завършена след няколко седмици. Алън описва сюжета на „Wasp 22“ като „отровен романтичен трилър“.

Режисьорът сравнява предстоящия си последен филм с „Мач пойнт“, като сходното според него е това, че е „вълнуващ, драматичен и също така много зловещ“.

Уди Алън режисира първия си пълнометражен филм „What’s Up, Tiger Lily?“ през 1966 година. Почти десетилетие по-късно той заснема хитовия филм „Ани Хол“, който го изстрелва в редиците на майсторите зад камерата. Алън е номиниран за 24 награди „Оскар“ и печели четири от тях.

Той грабва най-престижното отличие в киноиндустрията за режисурата си на „Ани Хол“ през 1978 година и е бил номиниран още 6 пъти в същата категория. Има и три Оскара за оригинален сценарий - за „Ани Хол“, „Хана и нейните сестри“ и „Полунощ в Париж“. Носител е и на редица награди БАФТА и „Златен глобус“, както и на отличия от фестивалите в Кан, Берлин и Венеция.

По време на плодотворната си кариера Уди Алън винаги е бил в центъра на скандали и клюки.

През последните години Алън все по-често снима филмите си в Европа. Настроенията спрямо него в САЩ охладняха, когато на света бяха припомнени обвиненията в сексуален тормоз, отправени срещу него от доведената му дъщеря Дилън Фароу, която твърди, че Уди Алън ѝ е посягал, когато е била на 7 години – през 1992 година. Режисьорът беше разследван, но срещу него не бяха повдигнати обвинения.

Дилън Фароу е дъщеря на бившата му приятелка Миа Фароу.

През 1997 година Уди Алън се ожени за Сун-И Превин, която пък е осиновена дъщеря на Миа Фароу, което също предизвика бурни реакции сред пуританите.

През 2018 година обаче Сун-И Превин защити съпруга си и обвини майка си, че иска да се възползва от движението #Аз също, като сочи Дилън за жертва. Тогава Превин разказа за проблемните си отношения с Миа Фароу и как се е влюбила през 1992 година в Уди Алън, който тогава бил приятел на майка ѝ.

Заради атаките на Дилън Фароу режисьорът имаше проблеми и с Amazon Studios, които се отказаха от филма му „Един дъждовен ден в Ню Йорк“. Това доведе до дело между студиото и Алън, който настояваше, че от Amazon Studios са нарушили договорното си споразумение с него и настояваше за обезщетение от 68 милиона долара. В крайна сметка спорът беше решен извън съда при условия, които не бяха публично обявени.

Любопитно е дали именно това негативно отношение в САЩ не е повлияло на решението му да се оттегли от киното. Variety припомня, че на пресконференция за премиерата на филма си „Фестивалът на Рифкин“ през 2020 година по време на филмовия фестивал в Сан Себастиан Алън коментира, че „никога не е мислил за пенсиониране“.

Гениалният режисьор наскоро написа и своя пети сборник с хумористични произведения „Нулева гравитация“, който ще бъде публикуван на 27 септември.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети