Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Вечерта на 8 декември 1980 г. Джон Ленън е прострелян смъртоносно край дома си в Ню Йорк

Шоу

Вечерта на 8 декември 1980 г. Джон Ленън е прострелян смъртоносно край дома си в Ню Йорк

Вечерта на 8 декември 1980 г. Джон Ленън е прострелян смъртоносно край дома си в Ню Йорк - Tribune.bg

Джон Ленън е убит край дома си в Ню Йорк на 8 декември 1980 г. от Марк Дейвид Чапман. След стрелбата по музиканта, Чапман изчаква полицаите, четейки романа "Спасителят в ръжта” на Дж. Д. Селинджър.

Британският музикант и композитор Джон Уинстън Оно Ленън е роден на 9 октомври 1940 г. Той един от създателите на групата "Бийтълс”. “Бийтълс” се превръща в музикално явление. Гражданската пацифистка позиция на Ленън се откроява в социално ангажираните му текстове.

Групата е сформирана през 1960 г. в Ливърпул от Ленън и Пол Маккартни, Джордж Харисън и барабаниста Пийт Бест, който е заменен през 1962 г. от Ринго Стар. Познати са и като “Ливърпулската четворка”. В периода 1962-1970 г. издават 12 албума, 13 миниалбума и 22 сингъла. Продали са над 1,3 млрд. албума. След разпадането на “Бийтълс” Джон Ленън продължава солово и има осем албума, а дейността му е повлияна от втората му съпруга авангардистката Йоко Оно. Песента Imagine от едноименния му самостоятелен албум се превръща в един от най-продаваните му сингли и е негова визитка.

На 8 декември светът е разтърсен от убийството на Ленън. Новината се прокрадва и отвъд “желязната завеса”, в соцлагера. Откриваме информация за събитието в рубриката “Спектър” на списание ЛИК, брой 51 от 19 декември 1980 г.:

Наистина никога вече “Бийтълс” няма да свирят заедно. Защото Джон Ленън, техният най-оригинален музикант, създал едни от най-прекрасните песни на поп-музиката, е мъртъв. Мъртъв сега, когато наруши близо петгодишното си мълчание с чудесния албум “Двойна фантазия”. Сега, когато отново се заговори, че четирите “пораснали” момчета от Ливърпул може би ще се съберат, за да възкресят своята незабравима музика от 60-те години.

Вечерта на 8 декември, когато се прибира вкъщи, той е спрян от свой психически неуравновесен почитател, който му иска автограф. Но Ленън бърза.  Отказва. И е прострелян смъртоносно седем пъти. 

Наскоро, след 43 години мълчание, убиецът на Джон Ленън Марк Дейвид Чапман за първи път, разкри защо е застрелял легендарния певец на "Beatles".

„Един глас в главата ми ми повтаряше: „Направи го! Направи го!", разказва той. Думите на убиеца ще бъдат част от нов документален филм на Apple TV+, „John Lennon: Murder Without a Trial“, който ще бъде пуснат в сряда, преди 43-ата годишнина от убийството в петък. Той също така ще опише подробно последните моменти на изпълнителя, разкрити пред камера за първи път и от двама от свидетелите на убийството.

Документалният филм хвърля нова светлина и върху това как 68-годишният Чапман, бива осъден и влиза зад решетките. Той обяснява, че е застрелял Ленън, защото е бил „фалшив“. Под хипноза, в подготовка за съдебен процес, Чапман си спомня как е седял на бордюра и видял черна лимузина да спира до сградата. Той си спомня, че видял Ленън да излиза. „Част от мен не искаше да го направи, но част от мен го направи. Чувах глас в главата си, който казваше: „Направи го! Направи го! Направи го!" .


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети