Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. За феновете на кафето: Пиенето на 5 чаши на ден няма лош ефект върху сърцето

Шоу

За феновете на кафето: Пиенето на 5 чаши на ден няма лош ефект върху сърцето

За феновете на кафето: Пиенето на 5 чаши на ден няма лош ефект върху сърцето - Tribune.bg
Снимка:

Ново изследване установи, че при пиещите повече кафета няма по-голяма вероятност от втвърдяване на артериите

Феновете на кафето могат спокойно да си сипят чаша, или три, след като ново проучване установи, че то няма лош ефект върху сърцето, сочи изследване, направено в университета „Queen Mary“ в Лондон.

Новото проучване върху повече от 8000 души показва, че пиенето на пет чаши на ден не е по-лошо от пиенето на по-малко от една чаша на ден. Кафето няма негативно влияние върху сърцето, установиха учените, цитирани от БГНЕС.

Въпреки огромната популярност на кафето в световен мащаб, различни проучвания могат да лишат хората от това да му се наслаждават, казва д-р Кенет Фунг от университета.

В рамките на експеримента, няколко души са изпили до 25 чаши, без да се увеличи риска от склерозиране на артериите им. Изследователите разделили 8 422 души в три групи - тези, които пият по-малко от една чаша на ден, тези, които пият между една и три, и тези, които пият три или повече.

Средният брой на чашите кафе, консумирани от третата група, е бил пет, но някои от участниците в нея са консумирали доста повече.

Изследователите са открили, че дори при тези, които пият по едно кафе на час, няма по-голяма вероятност от втвърдяване на артериите, отколкото при тези, които пият по-малко от една чаша дневно.

Участниците в проучването, частично финансирано от Британската фондация за сърдечно здраве, са били подложени на магнитно-резонансна томография на сърцето, инфрачервено импулсно сканиране и други изследвания, а резултатите са се оказали верни дори, след като фактори като възраст, тегло и тютюнопушене са били взети под внимание.

Предишни изследвания твърдят, че ефектът на кафето върху артериите оказва натиск върху сърцето и увеличава вероятността от сърдечен удар или инсулт.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети