Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. 125 години от зараждането на олимпийското движение

Спорт

125 години от зараждането на олимпийското движение

125 години от зараждането на олимпийското движение - Tribune.bg
Снимка:

Зам.-министър Андонов се включи в честванията на Международния ден на Олимпизма

Заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов участва в посрещането на олимпийския факелен огън пред Националния стадион „Васил Левски“. По традиция един от символите на съвременните олимпийски игри беше запален в Национална спортна академия „Васил Левски“ (НСА) и беше пренесен от студенти на академията.

Заместник-министърът на младежта и спорта Стоян АндоновЗаместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов

Заместник-министър Андонов посрещна олимпийския факел в компанията на олимпийските шампиони Нораир Нурикян (Мюнхен 1972, Монреал 1976) и Румяна Нейкова (Пекин 2008), президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков и ректора на НСА проф. Пенчо Гешев.  Андонов поздрави студентите, пренесли огъня и им пожела да запазят олимпийския дух жив. „Пазете го, за да продължи да съществува през вековете, защото олимпизмът означава мир и феърплей. Олимпизъм означава всички заедно да направим нещо добро“, заяви Стоян Андонов.

Посрещането на олимпийския факелен огън Посрещането на олимпийския факелен огън

Отбелязването на Международния олимпийски ден в България започва през 1996 г. с първото факелно бягане от НСА, а традицията продължава вече 23 години.

 На днешния ден се отбелязва 125-та годишнина от зараждането на олимпийското движение, учредено по идея на Пиер дьо Кубертен в Париж на 23 юни 1894 г.  На този ден се решава олимпийските игри да бъдат възродени, което се случва две години по-късно в Атина, а България е една от 14-те държави-участнички.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати