Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. 13 години по-късно пак ще гледаме Варненското дерби

Спорт

13 години по-късно пак ще гледаме Варненското дерби

13 години по-късно пак ще гледаме Варненското дерби - Tribune.bg
Снимка:

Днес варненското дерби най-после се завръща в българския футболен елит.

Спартак Вн посреща Черно море на своя стадион, а емоциите поне по трибуните са гарантирани.

Варна, където в първите години от историята на играта у нас, футболът е бил най-силен, имаше нужда от този двубой. А него го нямаше в Първа лига цели 13 години.

Толкова изминаха от май 2009-а, когато се игра 61-ото му издание. Никога този мач не е отсъствал толкова дълго от най-високото ниво на футбола у нас.

През 2009-а на „Критото“ Черно море победи с 1:0. Това дерби остана в историята с най-светкавичното включване с гол на терена. Направи го Георги Какалов, който се появи като резерва в 65-ата минута, а в 66-ата вкара и реши всичко.

Това беше победа номер 22 на „моряците“ в този сблъсък, а те от своя страна имат цели 7 успеха аванс пред големия си съперник. „Соколите“ са победили 15 пъти, но най-честият изход от този сблъсък е равенството. 24 са мачовете между двата отбора, в които не е бил излъчен победител.

Пак от последния сезон, в който това дерби бе част от българския футболен елит, датира и най-разгромният успех в този сблъсък. На 14 ноември 2008-а Черно море победи на „Тича“ с 5:0, макар до 51-ата минута резултатът да бе 0:0.

В 56-ата пък реферът Стефан Спасов изгони звездата на „соколите“ Велимир Иванович и това предопредели развръзката. Сърбинът пък е единственият чужденец, който е бил гонен в това дерби. А единственият, отстраняван два пъти също е от „соколите“ – дългогодишният им капитан Николай Станчев.

Друг любопитен факт е, че в това дерби има само един хеттрик. Негов автор е Димитър Йовчев от „моряците“, още в първото издание на варненския сблъсък на ниво „А“ група. Това се случва на 12 април 1952 година, а Черно море побеждава с 3:2.

Интересното е, че този дебют се оказва и бенефис за Йовчев в дербито. Най-резултатният играч в този двубой обаче е спартаклия. Става дума за Стефан Найденов, който има 6 гола, реализирани само в рамките на 4 години между 1982-а и 1985-а включително. С най-много участия пък е легендата на „моряците“ Тодор Марев – 18 мача.

Иначе като резултат най-често двубоят е завършвал 1:1 – 11 пъти, а на второ място са нулевите равенства, които са 10. От последния мач между двата отбора преди 13 години има един футболист, който още е в тима си. Това е капитанът на Черно море – Даниел Димов, който и сега при „моряците“, но е контузен.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати