Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. 25 години от сензационния успех на България на Мондиала в САЩ

Спорт

25 години от сензационния успех на България на Мондиала в САЩ

25 години от сензационния успех на България на Мондиала в САЩ - Tribune.bg

"Лъвовете" шокираха света с класиране на полуфинал

Преди 25 години българският национален отбор по футбол сътвори истински фурор на Мондиал 94 и постави висока летва за всички бъдещи поколения футболни таланти в родината ни,стигайки до полуфиналите на световното. Българските национали, предвождани от Димитър Пенев, показаха, че няма невъзможно неща, когато желанието за победа, колективът и характерът са налице.

Началото обаче е повече от тежко – неприятна загуба с 0:3 от Нигерия.

Последва разгромен успех с 4:0 над Гърция и знаменита победа над Аржентина с 2:0, което гарантира прескачането на груповата фаза.

На осминафиналите „лъвовете” срещнаха тима на Мексико. Мачът започна отлично за Пеневата чета, след като Христо Стоичков откри резултата още в 6-ата минута. Десет по-късно реферът отсъжда дискусионна дузпа в полза на „ацтеките”, които изравняват чрез Алберто Гарсия Аспе.

Резултатът остава непроменен до края и победителят се реши след дузпи.

Аспе, който по-рано бележи от бялата точка, пропуска, същото обаче прави и Краси Балъков.

Последват обаче две блестящи спасявания на Борислав Михайлов, а след  точни удари на Бончо Генчев, Даниел Боримиров и Йордан Лечков – България е на четвъртфинал.

В следващата фаза „лъвовете” се изправят срещу Германия. Немците повеждат в резултата след точно изпълнена дузпа от Лотар Матеус в 47-ата. Това не сломява духа на българите, които дочакват звездния си миг и само за три минути обръщат резултата. Христо Стоичков изпълни перфектно пряк свободен удар в 75-ата и не даде шанс на вратаря Бодо Илгнер. Чудото става факт в 78-ата, когато Йордан Лечков отбелязва фамозен гол с глава, превърнал се в един от най-красивите на Мондиала.

На 13 юли България остава на крачка от финала, след като загуби с 1:2 от Италия. Звездата на „скуадра адзура” Роберто Баджо вкара и двата гола за своя тим (20-ата и 25-ата), докато точен за трикольорите бе Христо Стоичков от дузпа в 44-ата. България имаше силите да се класира и за финала, но тенденциозни отсъждания на главния рефер Жоел Киню попречиха на „лъвовете” да се борят за световната титла.

В мача си за третото място националите загубиха с 0:4 от Швеция, но това вече нямаше никакво значение. "Лъвовете" бяха спечелили нещо много по-важно - сърцата и любовта на всички българи.

Лятото на 94-ата година завинаги ще остане в съзнанието на българските фенове на футбола с положителните емоции, които националите ни подариха.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп