Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. 6 дни до старта: Корда идва на Sofia Open с шампионски амбиции

Спорт

6 дни до старта: Корда идва на Sofia Open с шампионски амбиции

6 дни до старта: Корда идва на Sofia Open с шампионски амбиции - Tribune.bg

В осмото издание на Sofia Open американското присъствие на турнира ще бъде повече от осезаемо. Участие е заявил Себастиан Корда, син на легендата на чешкия тенис Петер Корда. Бившият финалист на Откритото първенство на Франция и шампион на Аустрелиън Оупън, както и някогашен №2 в света, сега е най-големият почитател на своя наследник.

А Корда-младши има всички характеристики да бъде част от топ 5 на световния тенис в близко бъдеще. Само на 23 години американецът вече е под №21 в ранглистата на ATP. Разполагащ със силен сервис, бързина и солидна височина, той вече даде заявка, че успехите не са далеч.

През януари 2018 той спечели титлата при юношите на Аустрелиън Оупън. Стана първи в юношеската ранглиста.

У нас Себастиан идва с надеждата, че ще завърши сезона с трофей, след като загуби два финала по-рано през сезона. Първо отстъпи от Новак Джокович в Аделаида, а в началото на октомври изпусна спечелен мач срещу ветерана Манарино в Астана.

Макар да е част от талантливата генерация на САЩ, която вече е сравнявана с тази от времето на Андреа Агаси, именно в Европа Себ направи големия си пробив.

Тенисистът спечели първата си ATP титла, след като триумфира в дебютното издание на турнира в Парма през 2021 година. Младият американец надви Марко Чекинато, след като преди това не бе печелил два поредни мача в основната схема на ATP турнир на клей. На Апенините той записа пет поредни успеха, един от които над поставения под №1 Лоренцо Сонего, и спечели титлата без загубен сет.

Корда стигна до четвъртфиналите в последното издание на Откритото първенство на Австралия. На "Уимбълдън“ най-доброто му постижение до момента е осминафинал през 2021 година.

А за изграждането му като спортист освен своя баща Петр, съществена роля изиграват Рафаел Надал и Новак Джокович. Испанецът е и големият идол на Корда, който признава това публично.

„Кръстих котката си на него – Рафа“, каза американецът на една пресконференция в Париж преди време. - Това показва колко обичам този човек. Той е най-големият ми идол и една от причините, поради които играя тенис“.

За страстта му към корта обаче първо спомага световният №1 Новак Джокович, чийто чичо Горан бе технически директор на Sofia Open през 2018 година.

Мач между първата ракета на Сърбия и Рафаел Надал в Ню Йорк през 2009 година от US Open.

„Мисля, че това беше най-готиното изживяване. Прибрах се у дома и си казах – това е нещото, което искам да правя“, признава синът на Петр Корда.

Сега Себастиан е готов за ново предизвикателство и дебют пред родна публика, а тя очаква само едно – шоу от най-високо ниво.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Sofia Open, тенис
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети