Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Алберт Попов е единственият българин в елита на ските

Спорт

Алберт Попов е единственият българин в елита на ските

Алберт Попов е единственият българин в елита на ските - Tribune.bg

Алберт Попов и Камен Златков ще продължат да са в националния отбор по ски, пише "24 часа".

Което е най-нормалното решение в кризата. Алберт е единственият ни състезател в елита, докато Камен заради слаб последен сезон падна доста и бе изпреварен от брат си Калин.

Попов, Камен и Йоан Тодоров започнаха заедно през сезон 2013/2014 г. В неговия край Аби е 141-и в ранглистата на слалом, Златков - 236-и, а Тодоров е на 1018-о място, или далеч след двамата. В края на следващия сезон са съответно 61-и, 277-и и 335-и. Следват 69-о, 240-о и 424-о място. 2017 година завършват на 95-о, 56-о и 439-о място.

Следват 113-о, 74-о и 552-о място. През 2019 г. Алберт е 19-и в края на сезона, Камен е 50-и, а Йоан Тодоров отново е извън конкуренцията - чак 458-и. И в края на прекъснатия заради коронавируса сезон Аби остава 39-и, Камен се срива чак до 558-о място, а Йоан продължава да се срива и вече е 516-и, или най-слабото му представяне от първия сезон в ските.

Всъщност Камен и Йоан за три сезона са задминати от Калин Златков. Младокът завърши сезона на 386-о място в ранглистата на слалом, като предните два е бил 605-и и 748-и, или записва постоянен възход. Георги Ергин е вече 794-и на слалом, но за сметка на това е сред първите 200 в спускането - 197-и, което в българските условия си е истинско постижение. Другите ни двама представители, които се готвят за световното за младежи в Банско догодина, са Константин Стоилов и Костадин Кеферинов.

От ранглистата е видно, че Йоан Тодоров в нито един момент не е бил близо или дори докосвал постиженията на Алберт Попов и Камен Златков. На него му е предоставена възможност да се самофинансира, като федерацията поема разходите за сезонни карти, транспорт и други.

По принцип изискването да бъдеш в националния отбор е да си поне в топ 300 на една от дисциплините, което не е ставало в кариерата на Тодоров.

Издръжката на един национал по ски струва на федерацията между 80 и 120 000 лева, видно е от отчетите за финансовите разходи на централата. В условията на световна криза е нормално да се намалят или свият разходите. В нито една държава в Европа от нашата черга не се поддържат повече от двама скиори, защото спортът е прекалено скъп.

През последните шест години Йоан Тодоров е бил изцяло финансиран от федерацията. Единствено има разлика при звездата ни Алберт Попов, който тренира с германците, но това той лично си го осигури заради добрите връзки с един от най-големите производители на ски.
При това положение освобождаването на Йоан Тодоров от националния отбор е повече от логично, особено след като предстои младежко световно първенство, и то в България.

Ранглистите показват, че в нито един момент през кариерата си той не е доближавал нито Алберт Попов, нито Камен Златков. Златков обаче трябва доста да помисли за миналия си сезон, след като записа доста сериозен срив в класациите.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати