Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Александра Жекова става психолог за юношеските национални отбори на България

Спорт

Александра Жекова става психолог за юношеските национални отбори на България

Александра Жекова става психолог за юношеските национални отбори на България - Tribune.bg
Снимка:

Световната и европейска шампионка по сноуборд, коуч и ментор на млади спортисти Александра Жекова се присъединява към екипа от експерти на Българския футболен съюз. В тази си роля, тя ще изпълнява функцията на спортен психолог за юношеските национални гарнитури на България от U15 до U19.

Освен за оптималната ментална и психологическа подготовка на състезателите тя ще работи и с треньорите за оптимизирането на тяхната работа с подрастващите. „За мен е изключително удоволствие да се присъединя към екипа на БФС и съм благодарна за гласуваното ми доверие и възможност да работя както с момичетата от националния отбор, така и с подрастващите млади таланти от юношеските национални гарнитури. Ще пренеса целия си натрупан опит от работата ми с млади спортисти, за да изградим заедно една оптимална среда за работа и изграждане на успешни футболисти“, сподели Александра Жекова.

Александра се състезава на международната сноуборд сцена, от 11-годишна. През годините практикува и се състезава във всички сноуборд дисциплини, но от 2000- та година се специализира в Сноубордкроса, която е най-младата, динамично развиваща се и атрактивна за зрителите дисциплина. Тя е носителка на множество титли от Европейски и Световни първенства, както и от Световни купи - част от календара на Международната Ски Федерация - FIS. Тя е финалист в Зимните Олимпийски игри в Сочи 2014 и Корея 2018, и медалистка от Winter X Games - САЩ.

Александра е тринадесет пъти Национален шампион на България в периода 2003-2018 г. и 67 пъти се класира в топ 10 за Световната Купа по Сноуборд, успех, който все още никой друг български състезател в тази дисциплина не е постигал. Като един от известните и значими български спортисти в зимните спортове, Александра е лидер, подхранващ екологични и социални кампании, насърчаващи съзнателен и здравословен начин на живот. Има международен опит като посланник за различни брандове и такъв в кондиционната подготовка на атлети. По настоящем е практикуващ коуч, сертифициран от Международната Коучинг Федерация ICF.

Подкрепя развитието на българския сноуборд, като участва в подготовката и менторството на младите поколения. В последните три години се занимава успешно с управление и развитие на лична практика.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети