Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Андреас Заклис: Класирането на България за Евробаскет 2022 е исторически момент

Спорт

Андреас Заклис: Класирането на България за Евробаскет 2022 е исторически момент

Андреас Заклис: Класирането на България за Евробаскет 2022 е исторически момент - Tribune.bg

Росен Барчовски превръща спокойната си енергия в сила, твърди генералният секретар на ФИБА

Заклис благодари за подкрепата на Красен Кралев и Мария Габриел за налагането на европейския модел в баскетбола

„Класирането на България за Евробаскет 2022 е исторически момент. Амбициите и талантът ви са налице. Имате национален отбор, който може да изненада много хора с представянето си“. Това заявява в интервю Андреас Заклис, предава БТВ.

Заклис е генерален секретар на Международната федерация по баскетбол ФИБА. Гъркът имаше тежка задача, наследи посмъртно на поста внезапно починалия Патрик Бауман. Заклис е на 40 години, адвокат по професия. Зад гърба му е близо десетилетие, в което работи като юристконсулт във ФИБА.

„Преминахте през много трудна група. В този национален отбор има много талантливи момчета, а по-хубавото е, че в юношеските групи има още много талант“, казва той.

Заклис коментира и работата на селекционера Росен Барчовски, класирал България за трети път на европейско първенство:

„Тези негови постижения говорят сами за себе си. Следя баскетбола с шапка като зрител и фен и бих казал, че всички ние виждаме спокойната енергия, която Барчовски превръща в сила. Аз смятам, че неговото лидерство в отбора е демонстрирано през годините, сътрудничеството му с ръководството на федерацията и играчите е добро. Всичко това е много важно за един треньор на националния отбор. Задача на треньора е не само да ръководи националния отбор, но и да се води по техническата архитектура на пирамидата и федерацията на съответната държава“, казва Заклис.

„Аз съм тук за да подкрепя всичките 213 федерации в развитието на таланта. Вярвам, че Гърция и България принадлежат към онези, които наричаме традиционни баскетболни държави. Талант, умения и know-how – това са качества, които съществуват в България. С информацията, която имам, с толкова много нови спортни зали в страната и с укрепването на клубния баскетбол, мисля че разполагате с всички елементи за създаване на играчи от най-високо ниво. А някои от тях вече са произведени или сега правят първите си стъпки. Мисля, че човек може да бъде само оптимист за бъдещето на българския баскетбол“, прогнозира той.

„Силата на даден спорт се основава както на клубните, така и на националните спортни състезания. Ние вярваме, че това е сърцевината на европейския модел на спорта, това е сърцето на организацията на международните федерации и лиги. Доволен съм от подкрепата на министър Кралев, както и на еврокомисаря Габриел за този европейски модел на спорта. Защо казвам това – защото националните отбори привличат аудитория извън феновете на клубните. Ние от ФИБА вярваме, че този баланс допринася да има нови фенове на баскетбола. Олимпийските игри ще се проведат. Имахме среща с всички останали международни федерации, включително и с MOK. ФИБА е една от най-големите федерации по отношение на оперативния капацитет в световен мащаб. Ние сме в много близък контакт с организаторите от Токио, както и с MOK. Уверени сме, че игрите ще се състоят, както баскетбола, така и 3x3, които ще дебютират на тазгодишните олимпийски игри. Светът просто трябва да се върне постепенно към своята нормалност, а спортът е най-доброто лекарство за това“, добави Заклис.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати