Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Атанас Гаров и Давид Давидов: Целта ни е развитието на волейбола

Спорт

Атанас Гаров и Давид Давидов: Целта ни е развитието на волейбола

Атанас Гаров и Давид Давидов: Целта ни е развитието на волейбола - Tribune.bg
Снимка:

Средствата ще отидат за нова структура на подрастващите

Новият президент на Българската федерация по волейбол Любо Ганев подписа първи спонсорски договор в сряда. Партньор на централата за развитието на детско-юношеския спорт стана инвеститорът в комплекса Garitage Park. Двамата управляващи партньори в компанията Атанас Гаров и Давид Давидов стоят и зад финансирането на ВК „Левски София” и новата зала, която ще носи името на клуба. Гаров и Давидов разкриха повече подробности около новото стратегическо партньорство пред официалния сайт на федерацията.

Как се стигна до решението да станете спонсор на Българска федерация по волейбол?

Давид Давидов: За нас това е съвсем естествено решение. Нашата подкрепа за ВК „Левски София” винаги е била разглеждана като подкрепа за развитието на българския волейбол, а не само на клуба ни. Считаме, че вложенията, които правим в база и инфраструктура ще помогнат за вдигането на нивото на този спорт в България. Надяваме се да бъде оценена важността на вложенията в тренировъчни съоръжение и подобни инвестиции да се направят и за други клубове. Пряката финансова подкрепа и на федерацията е просто надграждане на нашето желание да помагаме за развитието на българския волейбол. Мислим, че след промените в БФВ, един такъв нов ангажимент вече има смисъл.

Коя от сферите на дейност на БФВ ще подпомогнете?

Атанас Гаров: Наше изрично условие беше средствата по този договор да бъдат насочени изцяло към структура във федерацията, занимаваща се с детско-юношеските направления. Искаме да обезпечим вътрешна инфраструктура на БФВ, с мотивирани и качествени кадри, които да са двигател за подобрения и промени в начина на работа с подрастващите. Това трябва да бъдат хора, работещи в тясна координация с клубовете развиващи ДЮШ и да създават условия за израстване – на ниво обезпеченост както с квалифицирани специалисти така и с подобряваща се материална база. Специален фокус очакваме да бъде и привличане и подпомагане на висококвалифицирани треньори, които да се занимават с подрастващи.

Какво да очакваме от първата година по отношение на дейността с подрастващите?

А. Г. : Както вече споменахме, от БФВ ще очакваме да се започне с изграждането на екип, който да разработи програма за развитие на детско-юношеския волейбол, в рамките на настоящия мандат на УС на БФВ. Трябва да бъдат ясно формулирани целите и тяхното финансово измерение. Очакваме този екип във федерацията да работи активно с треньори, училища, министерства и общини с цел предоставяне на условия за развитие на детско-юношеския волейбол в цялата страна.

Кои са основните пропуски в тази област и според вас какво може да се оптимизира?

Д. Д. : Бихме предпочели да говорим за възможности за развитие, вместо пропуски. Както вече споменахме, има две области, в които можем да концентрираме усилия на първо време. Първата е състоянието на базите, за които можем основно да търсим подкрепа и партньорство от страна на местните общини. Другата област е треньорите и там бихме могли да се намесим по активно по-два начина:

– осигуряване на възможности за повишаване на квалификацията (семинари, курсове, специализации дори в чужбина)

– Финансово подпомагане на треньори в ДЮШ, постигнали конкретни измерими резултати в рамките на националните първенства.

Има ли възможност да се възобнови Скаут лигата, която беше успешен модел, продължил обаче едва един сезон?

Д. Д. : Основният спомоществовател на Скаут лигата, г-н Александър Александров от корпорация „Развитие”, вече е наш колега в УС на БФВ. Една от причините да приеме този ангажимент беше желанието му да възобнови тази инициатива. Тя бе безспорен успех и отличен формат за събиране на най-младите и обещаващи състезатели в едно състезание. Всяко талантливо дете, ангажирано с нашия спорт има шанс да бъде забелязано и да получи перспективи за развитие.

Двамата бяхте сред основните движещи сили на промяната в управлението на българския волейбол. Кои са най-сериозните проблеми за решаване в близките месеци?

А. Г. : Извънредната обстановка, в която се намираме и на практика липсата на първенства, създава и съответните възможности. Сега е моментът да бъдат формирани най-важните комисии и да бъдат номинирани лица за ключови позиции в структурата на федерацията, така че максимално бързо да започне изпълнението на целите от предварително обявената програма. Също, сега е моментът за детайлен анализ на финансите на федерацията и адаптирането им към една, вероятно променена реалност в средносрочен план.

Не попаднахте в комисиите, които бяха анонсирани след първия Управителен съвет на БФВ. Освен финансово, ще участвате ли по някакъв начин в ръководството на централата?

Д. Д. : Самите комисии като структура вероятно ще претърпят промени и възможностите за по-конкретен наш ангажимент остават. С или без участие в конкретни комисии, своята роля виждаме най-вече в създаването на организация, която да осигури следването на целите, предварително заявени пред волейболната общественост.

Очаквате ли други партньорства с БФВ да се реализират в следващите месеци?

Д.Д: Още преди 13 март ние започнахме първоначални разговори с потенциални бъдещи партньори. За съжаление извънредното положение временно не дава възможност те да претърпят развитие. Твърде вероятно след отмяната му да има и промяна в нагласите на бизнеса за разходи от такъв характер, поне в краткосрочен план. Независимо от това ние сме оптимисти и вярваме, че ако настоящата година се очертава тежка, то през следващата ще има хоризонт за успехи в тази област.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети