Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Аврамчев: Федерацията по плувни спортове изчисти името си

Спорт

Аврамчев: Федерацията по плувни спортове изчисти името си

Аврамчев: Федерацията по плувни спортове изчисти името си - Tribune.bg
Снимка:

Президентът на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев обяви, че няма наличие на забранени вещества в добавките, които бяха дадени за допълнително изследване след разкритието за трите положителни проби за станозолол на Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.

Аврамчев е категоричен, че федерацията е свършила работата си и е изчистила името си. След повторното тестване на всички национали, няма положителни проби за допинг.

"Получи се много неприятен инцидент в плуването. Смея да твърдя, че сме единствената федерация, която предприе действия всички състезатели да са на допинг контрол и всички добавки да бъдат изследвани. Пробите бяха изследвани в австрийска лаборатория. Резултатите са такива - в добавките няма наличие на забранени вещества. Ние ползваме добавки от три водещи фирми. Аз знаех, че добавките ще бъдат отрицателни. Допинг пробите на всички, които са били на лагерите на националния отбор, са с отрицателни резултати", каза Аврамчев на извънредна пресконференция.

"Според нас, това което обещахме, ние го направихме. От тук нататък българската федерация изчисти името си и ние вече не сме страна по този конфликт. Това не значи, че няма да окажем пълно съдействие на уличените състезатели. Ние нямаме нито възможности, нито капацитет от тук нататък да направим какво и да било. Никога не са давани и никога няма да бъдат давани забранени средства на нашите състезатели.", категоричен е шефът на родното плуване.

Селекционерът на националния тим Кристиян Минковски не смята, че трябва да валят оставки във федерацията след положителните проби: "Не сме давали добавки, които са замърсени. Не виждам каква отговорност искате да поемаме".

Лекарят на националите Любомир Петров не вижда какво повече може да се направи, за да се избегнат подобни скандални ситуации в бъдеще: "Можем да направим това, което и до сега. Обучения по допинг на всички състезатели, непримиримост към допинга и сериозни сертификати за добавките.", коментира той.

"Доста сериозно се коментираше темата с чашките. Това можем да променим - на всеки плувец ще му се дава по схема самостоятелно с шишенца, кутийки. Винаги всеки с яснота е знаел какво взима. Никой никога не е каран насила да взима нещо. Нашите състезатели са наели адвокати, предоставили сме им цялата информация.", продължи Аврамчев.

"Нашето вътрешно разследване не показа как са попаднали тези вещества в пробите. Ние не сме давали, състезателите твърдят, че не са взимали. Не искат да се отварят Б-пробите. Ние продължаваме с нашето проучване, има си специализирани органи, които да разследват. В България това е Антидопинговата агенция. Има насрочена дата за изслушване на състезателите, ние сме готови да се явим на това изслушване, след което ще бъде обявено и наказанието."

"Когато фактите са налице, няма какво хипотетично да разследваме. Докторът никога не е давал станозолол. Хипотези много, има и друга хипотеза, че състезателите на своя глава са взимали. Те твърдят, че не са, аз им вярвам. Но фактът е, че е открито в техните проби. Няма плувец, защитаващ българския флаг, който да е отказал да се яви на допинг контрол", каза още Георги Аврамчев.

В края на февруари bTV разкри за 3 положителни проби на Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. Разследването ни установи и други порочни практики в отбора. Плувците разказаха, че са им били давани хапчета от националния селекционер Кристиян Минковски и лекаря Любомир Петров в пластмасови чашки, без да бъдат уведомявани какво съдържат.

Баблаков, Николов и Панайотов бяха изслушани от президента на федерацията и треньора, а на запис от срещата, с който bTV разполага, се чува как Георги Аврамчев заявява, че ако е знаел за веществото, е щял да "скрие" плувците от проверка. След първоначално отричане, той призна, че гласът е негов, но само се е опитвал да вдъхне увереност на момчетата.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати