Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. България победи Нидерландия с 3:0 в олимпийска квалификация по волейбол

Спорт

България победи Нидерландия с 3:0 в олимпийска квалификация по волейбол

България победи Нидерландия с 3:0 в олимпийска квалификация по волейбол - Tribune.bg

Олимпийската мечта е все още жива за мъжкия национален отбор по волейбол на България.

Тимът ни спечели мача си срещу Нидерландия по време на олимпийската квалификация в Сиан (Китай). Националите триумфираха с 3:0 (25:23, 25:21, 30:28) в четвъртия си мач от група С.

С това "лъловете" записаха втори успех в турнира, като с две загуби и 6 точки заемат пето място във временното класиране. Нидерландия отбеляза трета загуба, като с 4 точки остава на шеста позиция в таблицата.

Българските волейболисти запазиха теоретични шансове за класиране на едно от първите две места в крайното класиране, които дават олимпийски квоти за Игрите в Париж 2024.

Селекционерът Пламен Константинов направи една промяна в стартовия състав на България. Аспарух Аспарухов започна титуляр на мястото на Александър Николов, който има контузия в глезена. Останалите, които излязоха на полето бяха: Георги Сеганов, Цветан Соколов, Мартин Атанасов, Аспарух Аспарухов, Николай Колев, Алекс Грозданов - Мартин Божилов-либеро (Илия Петков, Симеон Николов, Александър Николов, Симеон Добрев-либеро, Стефан Чавдаров).

Волейболистите ни демонстрираха различно лице, показаха характер и борбеност. Но най-важото бе психическата устойчивост, успяха да се преборят когато трябва. Този път тимът ни издържа на напрежението и в два от геймовете наложи волята си в най-важните моменти. Като истински лидер и с манталитет на победител се показа младият ни разпределител Симеон Николов, който бе един от героите на мача. С директна точка от сервис и единична блокада в сублимен момент той бе основен принос за спечелването на оспорваната трета част. Цветан Соколов бе основен точконосец, а кото цяло целият ни тим направи страхотен мач и показа възможности.

Срещу "лалетата" не допуснахме грешките, които ни лишиха от нещо повече срещу еврошампиона Полша и Арженита. Днес видяхме концентрация и много характер в кризисните ситуации, отлична игра на блокада (14 точки за целия мач), а младият Симеон Николов се оказа и важен коз в края на срещата. В нея имаше една промяна в стартовия състав - Аспарух Аспарухов започна на мястото на Александър Николов, който получи почивка в първия гейм.

България влезе добре и поведе с 3:0, като първите две точки записа Николай Колев на блокада. Нидерландия имаше шанс да изравни на два пъти и го стори при 5:5 след ас на Нимир, който добави след това още 2 точки в личния си актив и за обрат - 7:8. Нова блокада на Колев върна аванса на "трикольорите".

Нидерландия се върна (11:11) след грешка на Соколов на сервис, който при следващата атака бе спрян и на блокада. Проблемите ни на начален удар продължиха и Аспарухов даде точка на съперника. Пламен Константинов взе прекъсване при 13:15. След негови видяхме сериозно пробуждане в играта на Мартин Атанасов до края. Негови две поредни точки доведоха до реми.

В следващите минути нашият тим бе догонващият, въпреки че разликата не надвишаваше повече от 2 т. "Лъвовете" се върнаха при 21:21 след отличен сервис на влезлия Илия Петков, а при последвалата атака на съперника топката отиде в аут. Стигнахме до обрат и геймбол, след като Симеон Николов застана на линия за изпълнение на сервис и там се справи отлично, като точки записахме на контраатака на Соколов и блокада на Грозанов срещу звездата на противника - Нимир Абдел-Азиз. Нидерландският щаб взе таймаут. След него пропуснахме първата възможност да спечелим откриващия гейм, но Соколов го стори при втория опит – 25:23.

 vwbwknvj42rdtd9rxwdd

Александър Николов се появи в игра във втората част, която започна точка за точка и с наши грешки на сервис. Божилов не успя да посрещне добре контраатака на "лалетата" за 2:4, но Николов постигна три поредни точки, с които върнахме интригата – 5:4. Ас на Нимир отново обърна водачеството - 8:9, но след това записахме три поредни точки, което накара съперника да вземе таймаут. След него Нидерландия стигна до 11:11, но нашата защита не допусна откъсване и с добра игра на контраатака дръпнахме с 5 точки (16:11).

Авансът ни се запази под лидерската диктовка на капитана Соколов, а той стана и най-изразителен (21:14) след добра игра на блокада на Колев и Атанасов. Соколов прекъсна устрема на „лалета" от 3 поредни точки, но разликата все пак се стопи до 3 т., а това накара нашия щаб да вземе прекъсване. Грозданов донесе 23 точка в частта и можеше да запише втора поредна, но блокът му отиде в аут. Нимир сбърка на сервис за геймбол на България. Първият шанс не бе реализиран, но Соколов отигра отлично следващата топка за 25:21 и 2:0.

k2pk7zu9zrdyfxb8byxu

Третият гейм се оказа и най-дългият в срещата. Той започна с мощна забивка на Грозданов от центъра и ас на Атанасов за 2:0. Успешна блокада срещу Соколов, грешка на Грозданов на сервис и лошо посрещане на Божилов позволиха на „лалетата" да обърнат за 3:4. Капитанът на България сгреши и на начален удар, а Вутер Тер Маат записа ас. Алекс Николов все пак спря опита на съперника да се откъсне – 6:6. Блокадата на Нидерландия продължи да затруднява Соколов (6 от 8), което доведе до 10-та точка за съперника и преднина от 2. Играта на блокада обаче спореше и на Колев, който записа шеста точка с нея при 13:12.

Тимът, воден от Роберто Пиаца, стигна до преднина от 2 точки след аут от сервис на Соколов (15:17). Атанасов намали на 1 т., но на свой ред сбърка при сервис за 17:19. Нидерландия се откъсна за първи път с 3 точки, след като атака на Алекс Николов докосна антената (18:21). Силното представяне на Колев продължи, но Алекс Николов сбърка на начален удар за 20:23. Неговият по-малък брат - Симеон Николов, влезе в игра и това се оказа важен коз на Пламен Константинов, като първо намалихме на 1 т., а след негов ас дори изравнихме – 24:24. При следващото изпълнение 16-годишният разпределител прати топката в аут (24:25). Последва дълго разиграване, в което проявихме много внимание в защита, а блокадата ни отново сработи за реми.

 cmnexpvjyhwujktmvufi

Не успяхме да стигнем до геймбол след блокаут, но пък и Нидерландия изпусна третия шанс за него след точка на Соколов. Грозданов сбърка на начален удар, но веднага след това спасихме четвърти геймбол. 16-годишният Симеон Николов направи страхотна блокада, която доведе до мачбол. Тук "лалетата" се спасиха за 28:28, но първо Соколов ни изведе напред, а след това Нимир прати топката в аут. Нидерландия поиска на два пъти видеоповторение за докосване на мрежата, но такова нямаше и България спечели частта с 30:28 и мача с 3:0.

С най-голям актив за България бе Цветан Соколов с 13 точки ( 3 блока). Мартин Атанасов завърши с 12 точки (2 блока, 1 ас). Николай Колев добави 11 точки за успеха (6 блока). 

За Нидерландия най-резултатен бе Нимир Абдел-Азиз с 16 точки ( 1 блок, 2 аса).

Александър Николов се отличи с 10 точки (1 ас) за два гейма игра.

Страхотно включване направи 16-годишният разпределител Симеон Николов, който игра в решаващите моменти в третата част, а освен това записа 3 точки (1 ас, 2 блока).

БЪЛГАРИЯ - НИДЕРЛАНДИЯ 3:0 (25:23, 25:21, 30:28)

БЪЛГАРИЯ: Георги Сеганов 1, Цветан Соколов 13, Мартин Атанасов 12, Аспарух Аспарухов 4, Николай Колев 11, Алекс Грозданов 7 - Мартин Божилов-либеро (Илия Петков, Симеон Николов 3, Александър Николов 10, Стефан Чавдаров, Симеон Добрев-либеро)
Старши треньор: ПЛАМЕН КОНСТАНТИНОВ

НИДЕРЛАНДИЯ: Весел Кеемник, Нимир Абдел-Азиз 16, Маартен Ван Гардерен 7, Бени Туинстра 5, Фабиан Плак 4, Майкъл Паркинсон 4 - Роберт Андринга-либеро (Вутер Тер Маат 8, Силвестер Мейс, Гийс Йорна 2, Тван Вилтенбург 1)
Старши треньор: РОБЕРТО ПИАЦА.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети