Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. България загуби 1:3 от Полша първия си мач от Лигата на нациите при жените в Апелдоорн

Спорт

България загуби 1:3 от Полша първия си мач от Лигата на нациите при жените в Апелдоорн

България загуби 1:3 от Полша първия си мач от Лигата на нациите при жените в Апелдоорн - Tribune.bg
Снимка:

В сряда националките играят с домакина Холандия

Женският национален отбор на България допусна поражение с 1:3 (25:23, 21:25, 21:25, 17:25) от Полша в четвъртия си мач от дебютното участие във Волейболната лига на нациите и първи мач от втората седмица и група 8, която се играе в Апелдоорн (Холандия).

България поведе с гейм, имаше много добро начало в следващите три, но допусна обрати, които попречиха на младата ни селекция да запише първа победа в турнира, информира Българската федерация по волейбол.

Над всички в първия гейм бе Гергана Димитрова - именно към нея бе насочен доминиращ процент от сервиса на полякините, но тя не само се справи добре в тези ситуации, но и записа 7 успешни атаки от 10 опита плюс една блокада и общо 8 точки в частта. Полякините започнаха малко по-добре в откриващия гейм и водеха с 6:3, но българките заиграха значително по-концентрирано и стигнаха до равенство след отигравания на Нася Димитрова и Мария Данчева и добър начален удар от Нася Димитрова. България поведе при първото техническо прекъсване след атака на Мира Тодорова. При 10:10 имаше изключително дълго разиграване, в което българките пропуснаха две отлични възможности след прехвърлени топки, но в крайна сметка Полша спечели разиграването. Второто техническо прекъсване дойде при 15:16, но момичетата на Иван Петков показаха характер и не се пречупиха след загубеното дълго разиграване, за което помогна и адекватно поискано видео повторение от селекционера ни. При 22:23 Гергана Димитрова отигра много хитро от трудна ситуация, пращайки с две ръце топката в свободна зона на игрището, с което изравни. След това при сервис на Нася Димитроваи последвало разиграване отново Гергана Димитрова отигра по блокадата и България поведе. Мария Данчева хвана Смажек на блокада и затвори гейма с 25:23.

България стартира отлично втория гейм и поведе 5:2, но с много силна игра на Смажек полякините обърнаха до 5:6. Първото прекъсване дойде при 8:7 за Полша. След 9:9 последва срив в българската игра и полякините реализираха 5 поредни точки, след което поведоха с 16:11 при второто техническо прекъсване и със 17:11 след него. Българките отново заиграха много по-добре и стигнаха до 20:21, като част от добрата серия бе и треньорското решение за пускането на втората ни разпределителка Петя Баракова на сервис вместо капитана Лора Китипова и на Симона Димитрова вместо Мария Данчева. България имаше и шанс за изравняване 21:21, но вместо това полякините дръпнаха с две точки, а впоследствие затвориха частта с 25:21 и изравниха геймовете.

С добри изяви на Мира Паскова и блокада на Нася Димитрова България имаше добър старт и на третия гейм, като водеше 5:3 и 7:5, но вместо да се стигне до прекъсване при 8:5, последва нов обрат до 7:8 и 7:9 с поредни отлични изяви на Смажек. Пусната топка и блокада на Лора Китипова прибавиха две точки в актива ни и върнаха надеждите, след като полякините бяха повели с 9:13, но отличната игра на Полша в атака и българската неефективност в този компонент доведоха до второ прекъсване при 12:16 и набъбване на преднината на съперника до пет точки при 14:19 и 15:20. В игра за България отново се появиха Баракова и Симона Димитрова, а след това Силвана Чаушева зае мястото на Гергана Димитрова, а Елена Бечева замени Мира Тодорова. България успя да се доближи до 19:22, но в този отрязък от мача загуби поредно дълго и психологическо разиграване. В крайна сметка загубихме и гейма с 21:25 след успешна блокада на 198-сантиметровата Стисяк. Решаващи за частта бяха убийствената ефективност в атака за Полша и много по-ниският процент на ефективност за родното нападение.

Силвана Чаушева остана на игрището за началото на четвъртия гейм за сметка на Гергана Димитрова. България поведе 6:1, но последва голям срив и 7 поредни точки за съперника, за да се стигне до прекъсване при 6:8. България продължи да бърка и да няма ефективност в атака, а Полша заработи добре и на блок, за да се стигне до прекъсване при 9:16, а след това и пасив от 10 точки до 9 на 19. България съкрати преднината на съперника до 17:22, но добрата игра на Меджик, Стисяк и най-вече на Малвина Смажек продължи и Полша затвори гейма и мача с 25:17.

Малвина Смажек завърши двубоя с рекордните 41 точки (36 от атака, 4 блока и 1 ас). С това тя подобри досегашния рекорд за най-много точки на един състезател в един мач от женската Лига на нациите, който отново бе нейно притежание. През миналата година Смажек реализира 39 точки в пет гейма срещу Тайланд.

Втора по резултатност в мача и най-резултат за България бе Гергана Димитрова със 17 точки, колкото има и полякинята Меджик. Следващите по резултатност и в мача, и за България бяха Мира Паскова с 14 точки и Нася Димитрова с 10.

В сряда (29 май) от 20:30 часа България излиза в Апелдоорн срещу домакините от Холандия.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети