Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Българска федерация по тенис започва работа по двугодишeн проект за антидопинг

Спорт

Българска федерация по тенис започва работа по двугодишeн проект за антидопинг

Българска федерация по тенис започва работа по двугодишeн проект за антидопинг - Tribune.bg
Снимка:

Българска федерация по тенис в партньорство с 5 европейски организации с доказан опит в областта на темите за антидопинг - Университета във Виена и центъра за спортни науки, Европейската асоциация на спортовете в университетите /EUSA/, Института по спортна медицина в Австрия, Румънската и Полската тенис федерации започват работа по двугодишен проект „Мatch Point", който е финансиран по програма Ерaзмус Плюс Спорт, мярка „Сътрудничества".

Основната цел на проекта „Match Point" е да се бори срещу допинга чрез изграждане на транснационална мрежа от основни спортни организации, които да разработят механизми за възпиране на употребата на забранени вещества, за откриване на образователни програми и онлайн курсове по темата, за изработване и прилагане на нов кодекс за поведение в тениса.

Основната цел на проекта е да се спечели „мача" с младите непрофесионални спортисти, тенис състезателите и треньорите, като по този начин се защитава здравето на младежите, моралната етика и се подкрепя интегритета на спорта, както и положителните му ценности и принципи. Партньорството, което се изгражда в проекта „Match Point" ще доведе до разработването на антидопингова образователна програма, два онлайн образователни модула, Smart Online Anti-doping платформа и етичен кодекс за поведение в тениса и извън него.

Целевите групи са млади спортисти на възраст между 15-29 години и техните треньори - основни участници в спорта и антидопинговата политика. Екипът на проекта „Match Point" ще разработи концепцията за жизненоважната антидопингова програма, която ще бъде представена от експерти. Тя ще бъде насочена към изследване на 15 спортисти и 5 треньори във всяка партньорска страна. Ще включи и обучението на младите спортисти и техните треньори с най-новите постижения и теории в борбата срещу допинга.

„Match Point" ще стартира новаторска смарт онлайн антидопингова платформа, която ще включва видеозаписи от най-важните части на уроците, цифрови онлайн курсове по тема "Допинг и ефективност", актуализирано електронно ръководство, включващо антидопинговите закони на ЕС, добри практики и отворена директория за споделяне на опит и съвети. „Match point" ще разработи своя нов етичен кодекс, за да служи като препоръчителен код за поведение на младите спортисти.

По време на първата организационна среща по проекта, която се състоя на 2 и 3-ти февруари 2019 в зала „Арена Армеец" в навечерието на световния мъжки тенис турнир „София Опън" между партньорите беше обсъдена необходимостта от наличието на масирана информационна кампания за антидопинговите правила сред спортистите и техните треньори както и насърчаване на образователния процес сред тях с оглед ранна и своевременна превенция на потенциални злоупотреби сред подрастващите.

Мисията на БФТ е развитието на спорта тенис, увеличаване на практикуващите го, постигане на високи спортни резултати, подкрепа на най-перспективните състезатели по тенис от различните възрастови групи, подкрепа на тенис клубовете и тяхната дейност чрез ефективна администрация и организация на работата и генериране на обществена подкрепа за спорта. БФТ фокусира работата си преди всичко върху грижата за децата и подрастващите чрез спорта и неговото правилно практикуване, популяризиране активния начин на живот сред всички групи като инструмент за превенция на рискови поведения и хармоничен начин на живот. Като част от работата БФТ се концентрира върху борбата с допинга и именно чрез „Match point" федерацията започва активна работа по ранна превенция на потенциални злоупотреби с допингови вещества и своевременна информираност на подрастващите.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети