Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Баща и син прекосиха Атлантическия океан с ръчно изработена лодка

Спорт

Баща и син прекосиха Атлантическия океан с ръчно изработена лодка

Снимка:

В средата на юни двамата отплаваха от Портимао (Португалия) и след 105 дни в океана акостираха благополучно на бреговете на Барбадос - в 19 часа българско време на 6 октомври.

Ученикът Максим Иванов и баща му Стефан Иванов поставиха световен рекорд и станаха пионери в няколко категории, след като прекосиха Атлантическия океан с изработената от тях лодка - NEVEREST. 

Максим постави световен рекорд за най-млад гребец в света, прекосил успешно океан. Когато пътешествието започва на 14 юни 2020 г., ученикът е едва на 16 години и 293 дни.

NEVEREST пък стана първата в света океанска гребна лодка, която прекосява Атлантика от изток на запад в сезона на ураганите.

Друго значимо постижение е, че с това плаване Стефан и Максим успяха да реализират и първата океанска гребна експедиция за България. Двамата ентусиасти изминават 4444 морски мили (8230 км) с лодка, изработена от фибростъкло от самите тях в гаража им. Плавателният съд е задвижван само с две гребла и е без платна и двигател.

 

По време на експедицията Стефан и Макс се сблъскват с четири тропически бури и с урагана Теди. Заради силните вълни, течения и ветрове гребците прекарват няколко дни на морска котва, докато обстановката се нормализира. Пътуването на Максим и Стефан съвпада със сезона на ураганите, който тази година е с 40% по-активен от обичайното. По време на 105-те дни в океана българите правят само една спирка от 9 дни в Лансароте (Канарски острови), за да ремонтират автопилотната система и течове в няколко складови помещения на лодката.

Стефан Иванов е вторият българин след Петър Стойчев, преплувал Ламанша. Идеята за гребната експедиция в Атлантическия океан е на сина му Максим.

Експедицията на Максим и Стефан премина и под знака на специална кауза за стимулиране на донорството. Гребците застанаха зад кампанията на Министерството на здравеопазването "Да! За живот!", която цели да повиши информираността в обществото за даряването на органи и да окуражи повече хора да спасят живот, като бъдат потенциални донори след смъртта си. Двамата пътешественици имат нови идеи как да подпомогнат допълнително каузата, които са се родили именно по време на експедицията.

„Експедицията в Атлантическия океан беше уникално и незабравимо преживяване за мен. Сбъднах една своя мечта и разбрах, че дори и най-невъзможните цели се постигат с постоянство и внимателно планиране“, споделя Макс.

„Преживяхме безброй моменти на удоволствие и удовлетворение и научихме безценни уроци, докато строяхме лодката, но най-вече по време на самото океанско плаване. Убедихме се за пореден път, че човек израства изключително много, когато е извън зоната си на комфорт“, коментира Стефан.

"Успешно завърши плаването на Стефан и Макс Иванови с гребна лодка през Атлантическия океан за 105 дни, общо 4444 морски мили (8230 км) от Португалия до Барбадос! Макс навърши 17 години по време на прехода и е най-младият гребец, преминавал през океана. Писах на старта през юни, че съм напълно убеден в успешното завършване, защото Стефан е един от малкото, за които мога да кажа, че ще даде всичко от себе си, но няма да се откаже", коментира във Facebook известният ултрамаратонец Тодор Димитров - Ел Капитан, който познава отлично Иванови.

"Радвам се, че имах шанса да следя процеса по построяването на лодката и подготовката. Поздрави на гребците, на помагачите от брега: семейството, навигатори (специално на Валери Петров) и всички, които спомогнаха за успешното завършване на експедицията! Напредъкът идва не когато стоим в комфортната зона, а при излизането извън рамките на "нормалното", когато умът ни повярва, че можем да преодолеем "невъзможното", добави Димитров.  


Коментари (1)

Гневна Невероятни баща и син и благородна кауза ! Ето за такива българи заслужава да се говори , да се показват , за да се гордеем. Да спрат всяка вечер да ни показват хашлаци,мятащи яйца и блокиращи кръстовища.Ей , отровните, не струвате колкото мустачето на това момче .
07.10.2020 20:33 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още