Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Баскетболните национали започват квалификациите за Европейското през август

Спорт

Баскетболните национали започват квалификациите за Европейското през август

Баскетболните национали започват квалификациите за Европейското през август - Tribune.bg

Българският национален отбор по баскетбол за мъже ще играе в предквалификациите за европейското първенство през 2025 година в Кипър, Латвия и Финландия.

С отпадането си от първата фаза на пресявките за световния шампионат през 2023 година, състезателите, водени от селекционера Росен Барчовски, ще се включат във втората фаза на евроквалификациите, които започват през август.

Първият етап от тези пресявки вече приключи с участието на 10 отбора, а напред се класираха Кипър (като съдомакин), Австрия, Швейцария, Румъния, Дания и Норвегия. Освен България, в предстоящия етап на квалификациите за Евробаскет 2025 ще участват и останалите пет състава, отпаднали от пресявките за Мондиал 2023 – Хърватия, Полша, Република Северна Македония, Португалия и Словакия.

В предквалификациите 12-те отбора ще бъдат разпределени в три групи по четири, като срещите ще се играят в края на август тази година, началото на ноември и края на февруари 2023-а. Победителите в трите групи и Кипър, който се класира автоматично, ще продължат към същинските пресявки, където ще участват и отборите от втората фаза на световните квалификации в зона Европа.

Осемте тима, които не успеят да направят това в тази фаза, ще се присъединят към четирите отбора (Република Ирландия, Косово, Албания и Люксембург), които останаха последни в предишния етап и така ще бъдат определени последните четири класирали се за квалификациите.

Финалната фаза от пресявките ще се състои през ноември 2023-а, февруари 2024-а, ноември 2024-а и февруари 2025-а.

Общо 32 отбора, включително организаторите на Евробаскет 2025, ще бъдат разпределени в 8 групи от по 4 тима, а трите най-добри от всяка група ще се класират за шампионата. В групите, в които са домакините, напред ще продължат те, както и два от останалите най-добре класирали се състава.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати