Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Белмекен подпомага подхода на биатлонистите ни към олимпиадата в Пекин

Спорт

Белмекен подпомага подхода на биатлонистите ни към олимпиадата в Пекин

Белмекен подпомага подхода на биатлонистите ни към олимпиадата в Пекин - Tribune.bg

Изключително важен подготвителен лагер започнаха националните биатлонисти тези дни на Белмекен.

Планинската база е разположена на 2050 м надморска височина и по този начин се доближава до условията на олимпийския комплекс на игрите в Пекин. Според треньорския ни щаб това е много подходящо за подвеждащи тренировки, тъй като стрелбището и трасетата на които ще се излъчат олимпийските шампиони са на 1700 м над морското равнище, което рядко се среща в биатлона.

Българският щаб е събрал ценна информация, че олимпийските стартове във високопланинския зимен център Жанжяку ще се състоят при много студено време, вероятно при силен вятър, на изкуствен сняг, който е възможно да бъде не много чист. По тази причина доста от тренировките са съобразени именно с нелеките условия, с които ще сблъскат състезателите ни на игрите в Пекин.

Нашите национали се чувстват добре на родна земя с разредения белмекенски въздух, като започнатият високопланински цикъл ще бъде продължен след това при глетчерите в Австрия. Българите тренират в момента в пълен състав - Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков и Благой Тодев при мъжете, Милена Тодорова, Мария Здравкова, Даниела Кадева и Лора Христова при дамите. Всички са в добро здраве, без значими травми и контузии. Подготовката сега включва главно аеробика и тренировки за сила, а в стрелбата се изпипват и финализират последни детайли преди началото на сезона в края на този месец.

Всичко с оборудването на първите ни отбори е наред, вече са получени ските, ваксите и екипировката. Според треньорите Александър Касперович и Виталий Норицин и техният асистент Борислав Панков в подготовката досега са изпълнени всички задачи, което осигурява развитие в сравнение със същия етап през миналата година на всеки един от водещите ни състезатели. Това предполага прогрес по време на важните стартове, които започват с кръга за Световната купа в Швеция на 27 ноември.

В щаба и федерацията обсъждат как да се предпазят от това, което се случи миналата зима, когато заради карантина отборът пропусна участие в стартове за Световната купа и тотално обърка подготовката си. В тази връзка сега изолацията на тима е много по-строга, стриктно се спазват здравните мерки и всички препоръки на Международния съюз по биатлон (IBU), както и изискванията за зелените сертификати, срещу които ще се издават акредитациите.

Във вторник нашите пак ще пътуват за Австрия за да тренират в Обертилиах, където заради огромното депо и многото оръдия гарантирано имат сняг, дори и да не вали. Оттам българските биатлонисти ще летят директно за Швеция, където на 27 ноември са първите за зимата стартове за Световната купа с надпреварите в дългите индивидуални дисциплини на 20 км мъже и 15 км жени, следвани ден по-късно от спринтове. Вторият кръг в олимпийския сезон също е в Йостерзунд от 2 до 5 декември със спринтове, преследване и щафети, а годината ще завърши с два етапа съответно в австрийския Хохфилцен (10-12 декември) и във френския Анеси (16-19 декември). В тези стартове имаме право да участваме с 4 мъже и 3 жени.

През януари са насрочени три кръга за ценния трофей: в германските Оберхоф (6-9) и Руполдинг (12-16) и във италианския Антхолц-Антерселва (20-23), преди всички да се насочат към Пекин за олимпийските зимни игри, където биатлонът е със състезания от 5 до 19 февруари.

Българите планират финалните тренировки преди отпътуването за Игрите в Пекин да бъдат в Антхолц (Ит). За тази олимпиада MOK взе решение квотите да се определят до 16 януари, тъй че броят на нашите състезатели в китайската столица ще стане ясен след кръга за Световната купа в Руполдинг в средата на януари. Българската федерация си е поставила за цел да има максимален брой участници – 4 мъже и 4 жени на олимпиадата в Пекин.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати