Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. БФС обяви големи промени в родния футбол

Спорт

БФС обяви големи промени в родния футбол

БФС обяви големи промени в родния футбол - Tribune.bg

БФС публикува новата наредба за сезон 2022/2023.

Една от промените е за правилото за гол на чужд терен, което отпада.

Ето най-важните промени:

1. В член 19 при определяне на победител в две срещи е премахнато определението „отбелязани повече голове на чужд терен“. Така реално елиминационните мачове стават както в Европейските клубни турнири – вече няма предимство при повече отбелязани голове на чужд терен. В най-голяма степен това засяга полуфиналите от турнира за Купата на България, но и много мачове при подрастващите и в по-долните нива ще се провеждат при тези условия.

2. Тази година класирания на 14-то място в Еfbet Лига ще играе бараж срещу третия във Втора лига. Промяната тук е свързана с домакинството на този бараж. В последните години мачът се играеше на неутрален терен, а сега домакин ще е тимът от еfbet Лига. Тоест, ако се върнем седмици назад и се фокусираме върху баража между Ботев Враца и Етър то той по новата наредба трябваше да се играе във Враца, а не на стадион „Славия“.

3. В наредбата е въведено определението „временно класиране“, за което при определяне на по-предно място на отбори с еднакви точки се гледа прекия мач дори да се е състоял само единия от двата.

4. За отборите, които поддържат втори тимове се допуска в игра да влизат до 2-ма футболисти извън Европейския съюз. Миналото първенство ограничението бе само до 1 играч.

5. До момента отборите, които имат дублиращи тимове във Втора лига трябваше да заплатят компенсация от 50 000 лева, които се разпределян по равно на останалите отбори от Втора лига. Това задължение остава, но се добавя още едно задължение за отборите, които имат дублиращи или трети тимове в аматьорския футбол. Те трябва да плащат по 20 000 лева на сезон, с които се компенсират останалите участници в групата.„

6. Интересна е промяната, която засяга отлагането на мачове. До момента в член 44 на наредбата бе записано, че мач може да бъде отложен с решение на администриращия орган след мотивирано предложение на ПФЛ и съгласие на телевизията, която е носител на правата.

Сега мач от професионалния футбол може да бъде отложен само с решение на администриращия орган и със съгласието на телевизията. Въведена е и друга възможност, който гласи „с решение на администриращия огран при друга аргументирана необходимост и съгласие на носителя на ТВ правата“.

6. В Трета лига се допускат да играят футболисти с професионални договори, но с условие за тренираност във ФК член на БФС между 21 и 21 години.

7. Въвежда се задължение в Трета лига да играят минимум 3-ма футболисти родени след 1999 година, които трябва да са на терена минимум 90 минути и са тренирани във ФК член на БФС между 12 и 21 години. В мачовете трябва да има достатъчно такива играчи, за да ги заменят. Ако отбор не може да завърши срещата с 3-ма играчи родени след 1999 година ще трябва да играе с по-малко хора, независимо, че на пейката има други резерви.

8. БФС въвежда препоръчително наличие на втора линейка за мачовете от efbet Лига и Втора лига, а за професионалния футбол е препоръчително санитарите, които носят носилката да са преминали курс по първа помощ.

6. Въвежда се трето ниво на Елитната юношеска група до 19 години. До момента този шампионат бе на две нива.

Междувременно вчера в социалните мрежи се появи текст от новата наредба, който разбуни духовете. Бе цитиран член 23, алинея 1, който гласи, че в мачовете от efbet Лига, Втора и Трета лига могат да се правят до 3 смени на футболисти. Именно този текст бе обект на коментари, тъй като е ясно, че в българския футбол се правят по до 5 смени на мач. Всъщност това е регламентирано в наредбата с член 59, който се отнася за временните мерки свързани с коронавируса, които продължават да са актуални и в него е упоменато, че смените са до 5.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати