Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. БФСки ще организира двете най-големи спортни събития в България през 2021

Спорт

БФСки ще организира двете най-големи спортни събития в България през 2021

БФСки ще организира двете най-големи спортни събития в България през 2021 - Tribune.bg

Това са Световната купа в алпийските ски (27-28 февруари) и Първенството на планетата за младежи до 21 г по ски (1-10 март).

За тези две състезания, както и за подготовката на основните ни състезатели Алберт Попов, Радослав Янков и Владимир Зографски бе днешната онлайн пресконференция на Българската федерация по ски.

Срещата с медиите бе открита от президента на федерацията Цеко Минев.

„Надявам се, че въпреки пандемията от коронавирус и протоколите свързани с нея ще има някакъв нормален ски сезон. Двете големи събития за нас са Световната купа и световното младежко първенство на което България за първи път ще е домакин. За купата в Банско ще дойдат актуалните световни шампиони от първенството в Кортина д’ Ампецо, което свършва седмица преди стартовете у нас. Надявам се с екипа, който работим през годините и от 2007-а година досега сме организирали 10 световни купи в алпийските ски и сноуборд да се справим перфектно и с тези две престижни събития, коментира Минев. Той благодари за подкрепата към федерацията в тези тежки времена на Министерството на младежта и спорта, и спонсорите на БФСки в лицето на Fibank, А1, Ауди, Дженерали и Дел Технолоджис. Минев пожела успешен сезон на състезателите ни и подчерта, че заради коронавируса и стриктните протоколи във всяка една страна този сезон ще е много труден за всички. Надявам се, че ще успеем да завършим един успешен сезон със стартовете от международния и вътрешния календар“.

Вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев говори за необичайната и много предизвикателна ситуация в която се намират ските в световен мащаб. „Радостното е, че към този момент календара на Световната купа върви относително нормално с изключение на едно отложено състезание. Той разкри, че заради допълнителните мерки свързани с протоколите за коронавирус бюджетът ще бъде увеличен с 250 000 лв.

„Надяваме се, че за времето на световната купа в Банско ще имаме разрешение за допускане на публика. Банскалии са известни с любовта си към ските и бурната подкрепа от трибуните, заяви още Бобев.

За Банско е екипа на БФСки това ще е осмата световна купа в алпийските ски от 2009-а година до сега. Отделно под Тодорка е имало и две години поред световни купи в сноуборда.

Ден след края на Световната купа в Банско ще стартира и първенството на планетата в алпийските ски за младежи и девойки до 21 г. Участие в него също ще вземат най-добрите млади таланти, като повечето от тях в момента жънят победи и при мъжете в Световната купа. Заради ковид протоколите първо няма да има спускане и комбинация. Първата седмица ще се състезават младежите, а второта девойките. Според Георги Бобев се очаква в Банско да дойдат представители от над 50 държави.

Директорът на световната купа в Банско и рейсдиректор на светоното младежко Виктор Гичев разказа пред медиите повече за подготовката на пистите за двете състезания.

„През годините сме показали, че за да се проведат както трябва състезанията трябва отлично планиране. Мисля, че от тази гледна точка сме си свършили работата. За гигантския слалом от Световната купа денивилацията на трасето е 450 м, което е на максимума, и прави пистата в Банско една от най-подходящите за тази дисциплина, но и най-трудните в света. Подготовката ни ще започне около 15 февруари с инжектиране на трасето, като снежния контрол е предвиден за 18 февруари. Ще има няколко вълни, които да направят състезанието зрелищно. Младежкото световно също е голямо предизвикателство за нас, защото включва много дисциплини и е една мини олимпиада“, каза Гичев.

Най-добрият ни алпиец Алберт Попов обяви по време на пресконференцията, че е във финалната фаза на подготовката си за първите стартове в слалома от Световната купа. „Ситуацията наистина е трудна, но ние се съобразяваме с всички изисквания. Засега сме здрави и се надяваме да е така през целия сезон. Направихме 7 лагера при много добри условия. Мисля, че съм в доста добра кондиция. Ще карам на 18-19 декември в слаломите за Европейската купа във Вал ди Фаса, за да се тествам в каква форма съм. Първият ми старт за Световната купа ще е на 21 декември в Алта Бадия, а на 22-и карам отново слалом за СК, но нощен в Мадона ди Кампилио“, сподели Алберт.

Попов получи от партньора на БФСки и водещ български телеком последен модел смартфон с пожелание за успешен сезон, здрави и много споделени положителни емоции с него. Останалите ни алпийци приключват на 6 декември лагера си на сняг в Кабдалис (Шв). След това се местят в Италия за стартове от ФИС и Европейската купа.

Първият българин носител на световната купа на ФИС Радослав Янков в момента се подготвя за първите си стартове за Световната купа. Янков и неговия треньор Георги Атанасов тръгват за Италия в неделя.

„В трудна ситуация сме. Заради пандемията още през март изпуснахме 2 старта за Световната купа, а също и тази част от сезона в която трябваше да тестваме новата екипировка. Впоследствие започнахме месец по-рано подготовката за новия сезон. За наша радост успяхме да направим не лоша подготовка на сняг. Заради ковид протоколите, а и за да пазим близките си, когато се прибираме вече имаме над 30 теста. До момента имаме само 2 отложени световни купи. Надявам се другите да се проведат по график. Най-големия форум за нас бе световното в Китай, но то бе отменено. В момента се преговаря с курорти, които да го вземат и да не се налага толкова дълго пътуване. Чувствам се здрав и се надявам да покажа високи резултати“, заяви Янков.

Владимир Зографски вече откри сезона в Световната купа. Влади стартира в Контиолахти и Рука. За съжаление неговите словенски треньори дадоха положителни проби за ковид преди вторите стартове в Рука и Влади, като контактен с тях бе спрян от участие. Заради карантината той ще пропусне стартовете в Нижни Тагил (Рус) този уикенд.

„Заради положителният тест за ковид сме изолирани по стаите си в хотела в Рука за 10 дни. Ситуацията не е най-добрата за нас, но се надявам по-скоро да приключи и да се завърнем към състезанията от Световната купа, където имаме сериозни цели за новия сезон. Надявам се да спечеля колкото се може повече точки за световната купа и класиране между първите 15. Продължаваме да работим за това и съм сигурен, че ще постигнем сериозни резултати този сезон“, заяви Зографски.

Треньорът на националите Пламен Недялков е завел на подготвителен лагер в Ливиньо най-добрите 10 от българските ски бегачи. От там те ще пътуват за първите стартове от Континенталната купа и Световната купа. От „Ауди“ спонсор на БФСки и Световната купа в пресконференцията се включи Преслава Владимирова, маркетинг директор на Порше България. „Във временато се намираме в момента, за нас е страшно важно, че можем да бъдем част от положителни новини, които са свързани с предстоящите събития в календара на ФИС и с представянето на нашите състезатели. Положителните новини ни предстоят и партньорството на което ние толкова много държим е страшно важно за нас, защото по този начин показваме, че разделени пак оставаме заедно с федерацията и състезателите. Стискаме палци за един успешен сезон. За Ауди този сезон макар и странен ще е от изключително значение. Ще представим остриетата на електрическата мобилност, както по световните купи по света, така и на тези в Банско. Очакваме с нетърпение този различен за всички сезон в който партньорствата означават изключително много и спорта надделява над всякакви трудности“, коментира Преслава Владимирова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати