Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Боксьорките-мъже в Париж засягат и България

Спорт

Боксьорките-мъже в Париж засягат и България

Боксьорките-мъже в Париж засягат и България - Tribune.bg
Снимка:

Една от двете боксьорки, които всъщност са… мъже, е сред потенциалните съпернички на българката Светлана Каменова в боксовия турнир на олимпийските игри в Токио, съобщава „sportal.bg“.

28-годишната тайванка Лин Ю-Тин е най-титулуваната състезателка в категория до 57 кг. Тя е двукратна световна шампионка (2018, 2019) и носителка на два златни медала от Азиатските игри. Има едва 5 загуби в 24-те си качвания на ринга.

През март 2023 година тя спечели бронз на световното първенство в Делхи (Индия), но Международната боксова асоциация (IBA) й го отне и го присъди на Светлана Каменова, тъй като тайванката се провали на задължителния тест за пол. Той показа, че Лин всъщност е мъж, а не жена.

Олимпийският турнир в Париж обаче не се провежда от IBA, тъй като Международният олимпийски комитет я изключи от своите редици. Така решенията взима МОК, който допусна Лин до участие след извънредно заседание преди ден.

Освен Лин Ю-Тин за отличията в Париж ще се бие още една боксьорка-мъж. Това е Имане Хелиф, която също ще дебютира на олимпийски игри. Алжирката, която се състезава в категория до 66 кг., също бе дисквалифицирана на последното световно първенство.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети