Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Борислав Михайлов: Конгрес ще има и той ще се проведе по всички правила

Спорт

Борислав Михайлов: Конгрес ще има и той ще се проведе по всички правила

Борислав Михайлов: Конгрес ще има и той ще се проведе по всички правила - Tribune.bg
Снимка:

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов коментира актуалните теми и факта, че на 12 октомври трябва да се проведе извънреден конгрес на централата.

Той също така изрази разочарование от факта, че един от конкурентите му за поста Димитър Бербатов не го поздрави в ложата на националния стадион „Васил Левски“ по време на мача между България и Литва.

Михайлов определи като нормално издигането на кандидатурата на Бербатов от ЦСКА и коментира официалното премахване на тирето от наименованието на клуба от „Българска армия“.

„Конгрес на 12 октомври ще има. Спазваме законите. Дали е правилно това решение да се взема от Съда, не знам. За първи път това се случва в България. Много неща трябва да организираме. Нашите опоненти на никой не обясниха защо толкова бързат за Конгрес, щом има Конгрес през март месец. По този начин вкарват българския футбол в напрежение и интриги. Те си вкараха и по електронен път, и писмено документи за Конгрес. 35 клуба от подписалите се не отговарят на условията. В съда никой не е обърнал внимание на нашите доводи. Нито датата отговаря на желанието на тези 190 души. По това време играем със Северна Ирландия и първенствата вървят. Както и да е – Конгрес ще има и той ще се проведе по всички правила“, посочи Михайлов.

"За първи път Конгресът е свикан от съда. В дневния ред няма нищо креативно за в бъдеще. Нито има програма за бъдещо развитие. Нито има бюджет за следващите 4 години. Ще проведем Конгреса по този дневен ред. Когато се върнах, казах, че се връщам, за да си изкарам мандата. Бях подкрепен от над 300 клуба, които искаха да има Редовен Конгрес, в който всеки да си изложи вижданията. Мандатът е до март. Точка втора е: „Прекратяване на мандата“. Конгресът се провежда по тези точки и ще бъде законен. След 2019-а година на два пъти моите колеги се опитаха да направят Конгрес. Заради пандемията на два пъти се отложи Конгресът. Един път имаше желание за Конгрес от г-н Порточанов, но му бе отказано заради недостиг на клубове - 1/3. Завръщането ми не съвпада с кандидатурата на г-н Бербатов. Имах желание да си завърша мандата, за да бъде всичко така, както трябва да бъде."

За писмото, изпратено до БФС от президента на УЕФА Александър Чеферин, Михайлов сподели:

"Всеки се превежда и чете така, както му харесва. Писмото беше по повод онлайн срещата между футболните президенти. Съмнява ме, че само опонентите ни знаят английски. Срещата беше за Световно първенство на две години и многото мачове. Мнението на УЕФА и на всички 55 държави, които са членове, е да няма промени, защото календарът е пренаситен".

Михайлов заяви, че си е взел поука, докато беше оставка:

"Трудно е да бъда обвиняван в липса на морал от хора, за които всички знаят какво са направили. Да, наистина бях уморен. Имаше много натиск. Когато си най-отгоре, мястото е най-ветровито. Всички знаят, че случилото се на мача с Англия не е случайно. България никога не е била расистка държава. Всичко беше подготвено. Взех си много поуки за промените, които трябва да бъдат направени. Всички точки по нашата програма са изпълнени на над 100 процента. Има много неща, които трябва да се надграждат. Винаги сме в контакт с клубовете и сме ги питали какво не има харесва, за да бъде направено. Футболният съюз организира първенствата във всяка една държава".

На въпрос дали има война във футбола ни и кога България ще разполага с модерни стадиони, Михайлов отговори така:

"Много пъти казах, че темата е интересна за журналистите. За мен война във футбола няма. Има Конгрес. Има извънредна ситуация в държавата и тя е пандемия. Аз затова исках да има време. Не е само Бербатов е кандидат, не е и само Михайлов кандидат. Благодаря на хората, които досега са ме избирали и подкрепят кандидатурата ми. Трябва да има креативност. В сравнение с държави около нас, сме много по-добре. Погледнете другите държави на какво ниво са откъм стадиони, осветление. Румъния е три пъти по-голяма от България. Надявам се държавата ни да продължава да инвестира в спорта. Трябва да бъде направен поне един национален стадион и няколко по-малки. Според мен ще има нов национален стадион. Когато в Северна Македония направиха стадион, всички казаха: „Ето, вижте, футболният съюз нищо не прави“. Не, не футболният съюз прави стадиони, а държавата. Обещахме преди три години и половина инвестиция за шест милиона в инфраструктурата, а инвестирахме 12 милиона. Не могат хора, на които съм плащал образованието в УЕФА, да казват, че са по-запознати от мен с нещата в УЕФА. Аз съм в добри отношения с всички. Петър Величков и Боби Станков преди да започнат кампанията с Бербатов, ми се обадиха и ми казаха, че отиват в екипа на Бербатов. Тогава нямах намерение да се връщам, нямаме конфликт, нямам проблем никакъв, не може човек да казва обратното на истината. Помагал съм на Боби Станков да се развива, беше отличен служител, Величков беше 8 години в изпълкома, не водя престрелка с никого. Всеки има глава на раменете си. Няма шанс да има война във футбола! Футболът винаги се е оправял - с държавна подкрепа или без подкрепа, по време на пандемия, няма случай някой да не си е взел заплатата на първо число, откакто съм президент. Няма значение, че е пандемия. Увеличава се броят на играчите, БФС има електронно първенство - всички нива, в т.ч. жени, всичко е достъпно, доста напред сме като развитие. Първенството ни е интересно, добре се представяме в евротурнирите, не смятам, че има нещо извънредно във футбола.

За отказа на Бербатов от националния отбор, докато бе футболист и за нападките от неговия екип сега:

"Аз тогава бях президент, а Мъри треньор. Още тогава казах на Митко, че постъпката му не е добра, когато реши да се откаже от националния отбор, но това си е негово решение. Националният отбор е нещо велико. Нямам нищо общо с пътя на Бербатов. Когато се отказах от футбола, не ми се ставаше треньор. Бях уморен. Тогава реших, че мога да стана президент. Бях година и половина член на Изпълкома, както и четири години бях първи вицепрезидент. Винаги съм бил в перфектни отношения и с тримата. Също така, винаги гласовете са се броили в залата. Това, което казва Величков, е абсолютно несериозно. Има едни и същи неща, които се правят. Няма как да правим различни Конгреси. Неговите пликове и нещата, които говори, не са сериозни. Той е избиран последните осем години два пъти и защо тогава не каза, че има неща, които са нередовни? Само в България се търси нещо, което да не се хареса. Аз ходя на мачове на националния отбор. Нямам задължения да ходя на мачове от първенството."

Затова, че по негово време България не се е класирала на голям футболен форум:

"Не е вярно, че по мое време не сме имали успехи. Последното ни участие на голям международен форум е европейското първенство през 2004 година, когато вече бях в управата на БФС. И на тримата (б.а. - Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров) съм им бил шеф по онова време. Когато Иван Славков, лека му пръст си тръгна от Португалия, аз останах и им бях шеф. Аз нямам проблем с никого от тях и никога не сме се карали. Беше неуважително от страна на Бербатов да не ме поздрави на мача с Литва. Аз лично не го видях тогава. Амбициран съм да водя Българския фуболен съюз и през следващите четири години. Исках да си довърша настоящия мандат, но прекаленото говорене срещу мен ме мотивира още повече. Починах си година и половина, видях къде са ми грешките и съм готов да ги поправя. Смятам, че има още какво да дам на българския футбол."

За издигната от ЦСКА кандидатура на Бербатов:

"Това ми е пети конгрес, номинирали са ме всякакви отбори. За мен е чест, че Локо София ми издига кандидатурата, това е един много уважаван клуб. Нормално е ЦСКА да издигне кандидатурата на Бербатов. Това е нормално. Наско Сираков? Приятелството няма нищо общо, с Наско сме били заедно от първия конгрес, сега е собственик на Левски, това не е на всяка цена, няма значение кой те издига, а кой те избира.“

За тирето в името на ЦСКА:

„Трябва да питате юристите, нямаме отношение по този въпрос, с мен никой не е разговарял. Това са юридически неща, които напоследък навлязоха много във футбола. Не само в българския футбол. Няма спортно право като дисциплина, това е глава в големия учебник. Два клуба ЦСКА в елита и кой е ЦСКА? Не е аз да казвам, въпросът е кой приемат феновете. Има 20 отбора Левски в България, има много отбори Ботев, важно е кой е приемат феновете."


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети