Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Борисов: Готови сме с план за възстановяване на спорта след пандемията

Спорт

Борисов: Готови сме с план за възстановяване на спорта след пандемията

Снимка:

Премиерът сподели, че футболът му липсва, но в момента най-важно е да се справим с COVID-19

Футболът ми липсва. Това сподели премиерът Бойко Борисов в спортното предаване на Дарик Радио, но подчерта, че е най-важно в момента да се справим с пандемията от COVID-19.

„Липсва, не означава, че нещо ще се промени в момента. Ген. Мутафчийски разказа какво се случва с футболни мачове в Европа. Нашата задача е да държим България в ниските нива по брой заразени и починали и засега успяваме“, посочи Борисов.

Той посочи, че вече има план как ще се действа след пандемията със спортните събития.

„В сферата на спорта се мислят много неща. Много от моите колеги говорят в бъдеще време. Има ли някъде настояща положителна практика? Наблюдаваме това, което в другите държави се прави“, обясни министър-председателят.  

Борисов посочи, че е проведена видеоконференцията на спортните министри на ЕС, на която е обменена информация за ситуацията във връзка с тренировъчния процес на спортистите.

Няколко държави са съобщили, че се прилагат изключения за състезателите, които ще участват на олимпийски и параолимпийски игри, както и тези с възможности да спечелят квоти за игрите (Германия, Белгия, Португалия, Чехия, Нидерландия, Литва, Финландия и Дания).

Други са разрешили частично да се тренира (Унгария и Люксембург), а някои страни са в процес на прилагане на изключения за определена група спортисти (Хърватия, Ирландия, Латвия, Словения и Полша).

В България тренировъчният процес в спорта ще се възстанови поетапно.

Планът за възстановяване на тренировъчната дейност на спортистите у нас след отмяна на извънредното положение обхваща планиране на действията, които е необходимо да бъдат предприети с цел подготовката на състезателите от националните отбори, които ще участват на летните олимпийски игри в Токио и в квалификационните състезания за тях, както и на младите таланти.

„Всички противоепидемични мерки ще се спазват. Ще се тестват всички треньори и състезатели за коронавирус. Да има ограничен достъп до съоръженията, ще има график за достъп до спортните зали. Смяна на персонала на 14 дни, ще има лекар, който да следи за състоянието на спортистите. Постоянна дезинфекция“, поясни Борисов и посочи, че мерките ще се съгласуват с Министерството на здравеопазването.

Настаняването в базите ще е поединично, храненето ще се извършва в стаите, като доставката на храна ще е при строг контрол.

„С час, с ден по-рано да се възстанови индивидуална подготовка, но да е гарантирано здравето на спортистите и публиката, ще бъде направено“, посочи Борисов.

Той припомни, че преди пандемията са отпуснати средства на футболни клубове и призова да се възползват, за да си оправят съоръженията.

„Левски ще го бъде. Нека само се подредят нещата“, заяви Борисов и посочи, че се опитват да помогнат на всички. 

„Има светлина в тунела. Докато няма ваксина и лекарства, никой не е сигурен за това, какво ще се случи. В България сме под 2 хил., всеки иска да чуе сега от утре, че всичко започне постарому, но това е безотговорно“, припомни премиерът.

Той даде пример и с другите държави, които в началото не са предприели строги мерки и колко тежко са пострадали от разпространението на вируса.

„Който и мой колега да се изкуши да угоди на нацията, вече плати с хиляди човешки животи. Не мога да си го позволя това“, подчерта той.

Премиерът съобщи и че в сряда ще бъдат отпуснати 130-140 млн. лв. за природни науки. „това е бъдещето“, посочи той.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още