Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Ботас триумфира на Гран При в Турция

Спорт

Ботас триумфира на Гран При в Турция

Ботас триумфира на Гран При в Турция - Tribune.bg

Валтери Ботас спечели първа победа за сезон 2021 във Формула 1.

Финландският пилот на Мерцедес триумфира в Гран при на Турция. Втори и трети на пистата "Истанбул парк" финишираха състезателите на Ред Бул Макс Верстапен и Серхио Перес. Люис Хамилтън с Мерцедес успя да пробие само до петото място, след като стартира 11-и и отстъпи първото място в генералното класиране на Верстапен. Макс събра 262,5 точки. Хамилтън е с 256,5, а Ботас дръпна сериозно на третата позиция със 177.

Състезанието започна на мокра писта. Ботас не стартира много добре, но Макс Верстапен не се възползва. Хамилтън започна да си пробива път в колоната и почти без проблеми се придвижи с няколко места напред. Шампионът стигна до пето място, на което се движеше доста време. Той опита да изпревари Серхио Перес (Ред бул), който обаче успя да го удържи.

Пилотите изчакваха пистата да изсъхне, за да сменят гумите. Верстапен пръв от водачите влезе в бокса в 36-ата обиколка. Фетел опита да заложи на гуми за сух асфалт малко след това, но експериментът се оказа неуспешен и германецът трябваше отново да влиза в бокса. Ботас също смени гумите си, а Шарл Льоклер излезе начело и попита тима си дали може да остане на пистата до края на състезанието без да сменя гумите. Мерцедес призова Хамилтън да влезе в бокса за нови гуми, но британецът отказа.

Планът на Льоклер не проработи, а Ботас го изпревари и се върна на първо място. В 51-ата обиколка Хамилтън все пак склони да влезе в бокса и се върна на пистата на пето място. Той не остана доволен от решението на отбора и се скара по радиото, че не е трябвало да влиза в бокса.

Ботас спокойно пресече пръв финала, а на 11 секунди след него остана Макс Верстапен. Серхио Перес се завърна подиума, а след това останаха Льоклер, Хамилтън, Гасли, Норис, Сайнц, Строл и Окон.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети