Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Челси започва разследване срещу Енцо Фернандес

Спорт

Челси започва разследване срещу Енцо Фернандес

Челси започва разследване срещу Енцо Фернандес - Tribune.bg

Халфът се извини, но това не помогна

Челси предприе дисциплинарни действия срещу полузащитника Енцо Фернандес, след като той публикува видео в социалните мрежи, което, според Френската футболна федерация (ФФФ), съдържа предполагаемо "расистко и дискриминационно" съдържание, пише BBC.

Във вторник ФФФ обяви, че ще подаде жалба до световната футболна федерация ФИФА за видеото, в което някои от играчите на аржентинския отбор пеят песен за чернокожите футболисти на Франция.

Съотборникът на Фернандес в Челси, Уесли Фофана, който има един мач за Франция, публикува изображение от видеото в Instagram, описвайки го като "необуздан расизъм".

Фернандес, който беше закупен за рекордните 107 милиона паунда през февруари 2023 г., се извини и заяви, че "истински съжалява" за видеото, което публикува по време на празнуването на спечелването на Копа Америка от Аржентина.

ФИФА също разследва видеото, в което няколко членове на аржентинския отбор пеят песен, първоначално изпята от феновете на Аржентина, която поставя под въпрос произхода на чернокожите и смесени футболисти на Франция.

Челси има седем френски футболисти, които са чернокожи или от смесен произход в първия си отбор - Фофана, Аксел Дисаси, Беноа Бадиашил, Лесли Угочукву, Кристофър Нкунку, Мало Густо и Маланг Сар.

"Песента включва изключително обидни думи и няма абсолютно никакво оправдание за тях," заяви Фернандес. "Аз съм против всякаква форма на дискриминация и се извинявам, че се увлякох в еуфорията на празненствата за Копа Америка. Това видео, тези моменти и тези думи не отразяват моите вярвания или характера ми."В изявление на Челси се казва: "Ние признаем и ценим публичното извинение на нашия играч и ще използваме тази ситуация като възможност за образоване. Клубът започна вътрешна дисциплинарна процедура."

Благотворителната организация против дискриминацията "Kick It Out" нарече видеото "неприемливо". "Ние подкрепяме и показваме пълната си подкрепа на Уесли Фофана, след като той реагира публично и обърна внимание на проблема," добавиха те.

"Няколко играчи се виждат да пеят песента, което ще има по-широк ефект върху съотборниците и феновете на други клубове. Призоваваме всички засегнати клубове, аржентинската федерация и ФИФА да се справят с този притеснителен въпрос с емпатия, чувствителност и разбиране. Реакциите на тези инциденти не могат да се ограничават само с извинение. По-важни са последващите действия, за да се гарантира, че играчите са образовани и отговорни, както в Англия, така и на глобално ниво."

ФФФ ще се свърже с Аржентинската футболна асоциация (АФА) относно видеото на живо, публикувано в социалните мрежи от Фернандес след победата на Аржентина над Колумбия с 1:0 във финала на Копа Америка в неделя.

Изявление от ФФФ, съобщава президентът Филип Дайо, "осъжда в най-силните термини неприемливите и дискриминационни изказвания, направени срещу играчите на френския отбор".

Той добави: "С оглед на сериозността на тези шокиращи изказвания, противоречащи на ценностите на спорта и човешките права, президентът на ФФФ реши да се обърне директно към своя аржентински колега и ФИФА и да подаде правна жалба за расистки обидни и дискриминационни изказвания."

Аржентинската футболна асоциация е потърсена за коментар.

Франция победи Аржентина на осминафиналите на Световното първенство през 2018 г., а Аржентина победи Франция във финала на Световното първенство през 2022 г.

Говорител на ФИФА заяви, че "е наясно с видеото, циркулиращо в социалните мрежи" и "инцидентът се разследва".

Той добави: "ФИФА силно осъжда всяка форма на дискриминация от всеки, включително играчи, фенове и официални лица."

Челси заяви, че намират "всички форми на дискриминационно поведение за напълно неприемливи". Те добавиха: "Ние сме горди да бъдем разнообразен и инклузивен клуб, където хора от всички култури, общности и идентичности се чувстват добре дошли."


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети