Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Черно море и Левски в пряк сблъсък за място в Европа

Спорт

Черно море и Левски в пряк сблъсък за място в Европа

Черно море и Левски в пряк сблъсък за място в Европа - Tribune.bg
Снимка:

Едно е сигурно – днес от 17:30 часа на стадион „Тича“ във Варна освен на морски бриз ще замирише и на модерен футбол.

Черно море и Левски са сред малкото, ако не и единствените отбори у нас, които са научени от треньорите си не просто да тичат и да ритат топката, но и да демонстрират идея и мисъл.

И при тях не опира до пари, а до умения на наставниците. Илиан Илиев вече от дълги години налага своята концепция за футбола и се вижда колко предвидим в добрия смисъл на думата е отборът му.

Моряците могат да изиграят 90 минути в пълна концентрация и да държат съперниците си под напрежение. Физика, психика, динамика всичко е моделирано от треньора им.

И ако се тегли чертата, ще се види, че Илиан взима максимума от тези футболисти. А това става възможно, защото той разбира от футболисти. Звучи опростено, но повечето треньори не разбират от футболисти.

Футболистът подписва договор, но треньорът му няма идея каква работа ще свърши на терена. Пресен пример в Черно море е украинецът Сердюк. Не бил играл една година футбол, но Илиев преценил, че ще му свърши работа.

И Сердюк е сред лидерите в голмайсторската листа, при положение че отборът не вкарва много голове. А печели точки, без да вкарва много, защото защитата е непробиваема. Няма да открия топлата вода, като прогнозирам, че днес един гол ще реши мача. Хайде да са два, ако накрая някой заиграе съвсем вабанк.

И да направим разликата между Живко Атанасов от периода му в Левски при тамошните безхаберни треньори и сега при Илиан Илиев във Варна. Колосално различие, на практика Живко е сгрешил един или два пъти фатално и няма да е учудващо, ако го видим и с националната фланелка. Напълно го заслужава момчето.

Сигурността на дефанзивния вал обаче не е паднала от небето. Играта във фаза защита е дълъг процес и не става от днес за утре. И в целия елит Черно море е най-добре сработеният отбор в отбрана. Във Варна не може да вирее такъв като Неделев. И то се вижда от играта на Сердюк и Курьор. И двамата са със съществена роля при пресата и отнемането на топката от противника.

Срещу изключително сработения и ясен в плановете си отбор на Черно море излиза Левски с ясен акцент върху агресията. Станимир Стоилов прекрасно знае възможностите на подопечните си и е наясно, че на този етап те не са способни на 90 минути контрол върху топката и мача. Видя се срещу Ботев, когато почти всички сини футболисти излязоха от концентрация и се превърнаха в обикновена, гараджийска банда. Но този отбор на Левски може да зададе непосилно темпо и невъзможна за съперниците си динамика. И в кратки срокове да реши мача. Стоилов знае ахилесовата пета на Илиев и ще стреля по нея. Черно море трудно може да се върне в мача, ако разликата се отвори до два гола преднина. За разлика от Левски, Черно море няма ефикасен план за масиран натиск. Този детайл липсва в треньорската концепция на Илиев.

Днес във Варна вероятно няма да гледаме красив мач с много голове. Но ще наблюдаваме титаничен сблъсък между треньорски концепции.

И победата ще бъде особено сладка поради още една причина. Този двубой ще е реален тест за способността на Левски и Черно море да направят нещо значимо в Европа. Това е мач от европейските турнири, но в първенството на България. Илиан Илиев и Станимир Стоилов са привилегировани да получат тази уникална възможност. Това сверяване на часовниците е много важно за тях, защото има обикновени мачове, но и има такива, които показват кой си, колко можеш и имаш ли право на претенции. А ако нямаш – мястото ти е на пазара за ненужни никому треньори. Илиан и Мъри са сред малкото, които са доказали, че още стават и в това няма нищо случайно.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети