Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Черно море показа как се прави в българския футбол

Спорт

Черно море показа как се прави в българския футбол

Черно море показа как се прави в българския футбол - Tribune.bg

За пръв път в историята на българския футбол Черно море ще зимува на върха в елита. След 110 години "моряците" посрещнат Нова година като лидер, а сред феновете у нас вече се прокрадва романтичната мисъл, че този тим на Илиан Илиев може да направи чудо, въпреки присъствието и амбициите на ЦСКА и Лудогорец. 

През годините Черно море се утвърди като клуб, който следва ясна политика и не прави изключения и компромиси. Има таван на заплатите, който е в границите на разумното, тимът разполага с гръбнак от опитни футболисти, около които израстват младите, а школата на "зелено-белите" не спира да произвежда кадри, с които да захранва представителния отбор.

Фактите са такива, че на "Тича" 31% от игровото време е дадено на играчи, които са били поне 3 години между 15-та и 21-та в клуба. Наставникът Илиан Илиев е разчитал на 10 такива състезатели през този сезон, което ги прави още веднъж лидер в Първа лига. Въпросните футболисти са Иван Дюлгеров, Виктор Попов, Мартин Дичев, Росен Стефанов, Берк Бейхан, Мартин Милушев, Велислав Василев, Николай Златев, както и опитните Атанас Илиев и Даниел Димов. Заради този показател клубът получи международно признание от швейцарската футболна обсерватория CIES.

И още - 50% от картотекираните футболисти са продукт на школата на Черно море, което ги прави и тук №1. Нито един друг клуб у нас не може да се похвали с подобна статистика. Основният архитект е ясен - треньорът Илиан Илиев. От зимата на 2017 година насам той е човекът, зад който стоят важните решения. В него е цялата спортно-техническа власт, което също е пример, защото не са много отборите в България, където треньорът да има подобен кредит на доверие, както и толкова силно присъствие в клуба. А Черно море доказа, че когато у нас се даде достатъчно време на наставник, то добрите резултати не закъсняват.

И Илиан, разбира се, оправдава напълно доверието не само с победи на терена, но и на ниво селекция. Не минава сезон, в който Черно море да не осъществи сериозен изходящ трансфер, който да удари рамо в попълването на бюджета. Последните примери са Матеус Машадо, продаден в Белгия, Евгений Сердюк, поел към ЦСКА 1948, Илиан Илиев-младши в Аполон (Лимасол), Леандро Андраде (Карабах), дори Родриго Енрике, както и Мартин Минчев в Спарта (Прага). Има и още много, тези са само през последните 3 сезона. 

От години "моряците" имат осезаемо присъствие и в националния отбор. Сега там са Иван Дюлгеров, Виктор Попов, Живко Атанасов, продуктите на клуба Мартин Минчев и Илиан Илиев-младши, както и самият треньор. При младежите нещата не стоят по-различно, както и в остоналите гарнитури на България. Родният футбол има нужда от отбори като Черно море, за да бъде конкуренцията в представителния ни тим по-серизна, защото в същото време само през тази година клубове като ЦСКА, Ботев (Пд) и Берое пренаписаха историята, залагайки на стартов състав, изцяло от чужденци. Това в Черно море няма как да се случи. 

От другата страна стои Черно море и техният пример за това как може да се прави футбол и футболен бизнес. Моделът е готов, а примерът е повече от добър, за да не се възползват и други. Но изисква време, търпение и последователност, както и химия, каквато със сигурност има на "Тича". Тук е редно да се потупа по рамото и всеки един друг треньор и служител, работещ в клуба. Те също имат своя дан за историческото първо място след края на есенния дял. Както и за статистиката със собствените кадри в първия отбор. 

"Наистина страхотен полусезон направихме. Имахме нормалните за един отбор спадове, имахме малко късмет и повече характер. Доволен съм много от футболистите и като цяло от класирането", заяви Илиев след последния мач за годината, в който тимът му разби Славия с 3:0.

Сега е време за почивка, а през следващите два месеца класирането остава непроменено. На върха е Черно море, добрият пример в българския елит. Футболната романтика отново оживя, благодарение на едни храбри "моряци" и техния капитан Илиан. Следва продължение...


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети