Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Черно море продължава да преследва голямата си мечта (ОБЗОР)

Спорт

Черно море продължава да преследва голямата си мечта (ОБЗОР)

Черно море продължава да преследва голямата си мечта (ОБЗОР) - Tribune.bg

Изминалите 12 месеца са пропити с много история за Черно море. „Моряците“ посрещат за пръв път Нова година като лидер в елита, а на „Тича“ имат куп поводи да се гордеят с постигнатото през 2023-а, пише в обзора си за годината NOVSPORT. Първото място в класирането далеч не е единственият подвиг на „зелено-белите“, а всичко започна още през февруари, когато тимът на Илиан Илиев подхлъзна майсторски Левски на заледения терен във Велико Търново. На неутралния терен на „Ивайло“, където „сините“ трябваше да изтърпяват наказание, Александър Василев се озова на перфектната позиция, за да се възползва от грешка на Николай Михайлов и да вкара за 1:0. Годината на Черно море тръгна ударно и загатна за това, което предстоеше тепърва да се случва. 

Последваха два мача, в които „зелено-белите“ продължиха да трупат актив след 1:1 с Берое във Варна и 2:1 навън срещу Пирин. Първото сътресение дойде срещу нестабилния Ботев на „Тича“ при 1:2, въпреки че „моряците“ бяха далеч по-солидния на терена. Последва драматично поражение с 2:3 в Разград, след което двата клуба си размениха остри декларации, а гостите останаха с усещането, че заслужават поне точка. 

Последваха пет поредни победи във всички турнири, а в това число и елиминация на ЦСКА за Купата на България след 2:1 насред „Българска армия“ за първи полуфинал от славната 2015 година, когато покойният Никола Спасов изведе тима до трофея след 2:1 след продължения над Левски на „Лазур“.

Триумфът на „Армията“ през април дойде след попадение на Атанас Илиев от дузпа и автогол на Тибо Вион. Набиращият скорост отбор на Илиан Илиев повали и Хебър в Пазарджик, след което удари Локомотив (Пд) вкъщи, а отличното представяне продължи във Враца срещу Ботев. 

Победният ход бе прекъснат от Лудогорец в морската столица след 2:1 в първи полуфинал за Купата. Последваха равенства с коравите ЦСКА 1948 и Арда, за да дойде празникът на Варна. На 7 май „Тича“ прие градския съперник Спартак за пръв път след 13 години. Изключително любопитни 90 минути бяха белязани от цели 5 попадения, а накрая ликуваше Черно море след успех с 3:2. В напрегнатия сблъсък горещите кестени бяха извадени от бойците Даниел Димов, Васил Панайтов и Влатко Дробаров, а атмосферата на стадиона бе впечатляваща.

После дойде драмата в Разград в реванша за Купата, където „моряците“ наваксаха изоставането в сетния миг на двубоя, вкарайки го в продължения. Матеус Машадо в шестата минута на добавеното време вкара за 2:1, но гостите показаха слабост при изпълнението на дузпи и не успяха да достигнат до мечтан финал. 

В плейофите в първата шестица силите на Черно море не стигнаха, а решаващо се оказа поражението на „Герена“ с 1:2, което предреши съперничеството с Левски за място на бараж за Европа. 

През лятото по традиция липсваха гръмки попълнения, но по традиция бе време за солиден изходящ трансфер, който щеше да се осъществи в края на трансферния прозорец, когато Матиас Машадо бе продаден в Белгия на Зулте Варегем. 

Новият сезон започна драматично с 3:3 в Кърджали, дало тон на историческа серия без поражение. „Моряците“ останаха енигма за съперниците в продължение на цели 13 кръга. В този период бяха повалени Хебър, Крумовград, Етър (2:1), като срещу „болярите“ мисията бе усложнена след откриващо попадение на Кольо Стонев от гостите след почивката. Далеч по-впечатляващ бе успехът над Славия в София с 5:1, последван от гръмко 1:0 над Лудогорец на „Тича“ след попадение на Цветомир Панов. В края на август „зелено-белите“ бяха солидни и срещу ЦСКА в София за 1:1 в мач, в който спокойно можеше да бъде и спечелен. 

Осмият кръг донесе рекорд, след като до този момент „зелено-белите“ бяха навъртяли 7 победи и един равен. В исторически план Черно море е нямал такъв старт на шампионат в „А“ група, дори и през сезон 2008/09 г., когато варненци печелят бронзовите медали.

Във Враца „моряците“ триумфираха трудно с 1:0, а после и Берое бе безсилен във Варна при домакинско 2:0. ЦСКА 1948 взе само точка в „Бистрица“ за 1:1, а отборът на Илиан Илиев надви и Ботев (Пд), за да дойде историческият мач №12 без поражение в „Надежда“ при 0:0 срещу Локомотив. Черно море не загуби и срещу „смърфовете“ за 2:2 вкъщи, след което дойде краят на впечатляващата серия. На 22 октомври Левски някак успя да намери рецептата за успех над „моряците“ след гол на Джавад Ел Джемили. Това бе и моментът, когато стана ясно, че Илиан Илиев ще бъде новият селекционер на България.  До края на месеца тимът не намери баланса. Трудно надви Пирин вкъщи за 2:1, за да дойде звучният шамар от Литекс за Купата след 0:1 в Ловеч. 

Ноември все пак донесе цели 13 точки, разпределени в пет срещи като в този период тимът не се справи единствено срещу Хебър в Пазарджик (1:1). В последна ден от есенния дял Славия усети повторно силата на Черно море след 0:3 на „Тича“. Победата гарантира на Черно море първото място в Efbet лига, каквото историята досега не помнеше. Празненствата на фенове и футболисти продължиха дълго след последния съдийски сигнал въпреки минусовите температури. 

През есента варненци получиха и световно признание. „Моряците“ се наредиха под №1 сред отборите у нас по налагане на собствени кадри. Изследване на швейцарската футболна обсерватория, касаещо българския шампионат, установи, че цели 31% от игровото време на тима е било поверено на футболисти, които са били поне три години между 15-ата и 21-ата в школата на клуба. В националния отбор пък дебют направи централният защитник Живко Атанасов, а "моряците" изиграха и мача на есента след драматично 3:3 с Локомотив (Пд) на "Тича". Сега всички в Черно море мечтаят, а небето им е лимит. Варненци имат 16 финала на разположение, които са и много, и малко по пътя към футболното чудо. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети