Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Държавата отпуска 2 млн. лева повече за федерациите

Спорт

Държавата отпуска 2 млн. лева повече за федерациите

Държавата отпуска 2 млн. лева повече за федерациите - Tribune.bg
Снимка:

Борбата отново ще получи най-много средства

Министерството на младежта и спорта отпуска 27.940 млн. лева за дейността на федерациите тази година, показва справка за одобрените средства. Така реално държавата отпуска 2 млн. лв. повече за федерациите.

В одобрените милиони за 2019 година влизат средствата както за олимпийска подготовка, така и за спорт за високи постижения. 7.3 милиона отпуска спортното министерство за олимпийска подготовка, като средствата се разпределят между 14 спорта. 

Спортовете са разделени в общо 5 групи в зависимост от приоритета им.

Най-голямо финансиране тази година получава Българската федерация по борба – 3 млн. лв. Това е с половин милион повече от 2018 година. На второ място е Федерацията по волейбол с 2.2 милиона лева, на трето място е федерацията по лека атлетика с 2.045 милиона лева, а художествената гимнастика е на четвъртата позиция с 2 милиона лева.

Тези спортове влизат в т. нар. първа група. За влизане в тази група е необходимо спортовете да са записали класиране до трето място индивидуално или до осмо място отборно на последните две летни олимпиади - 2012 и 2016, или да са спечелили медал на последните си световни първенства. Тук са още федерациите по бокс, вдигане на тежести, таекуондото и каратето. 

Във втората група са спортове с класирания от 4-то до 6-о място на последните две олимпиади и от 4-то до 8-о на последното световно първенство. Тук попадат федерациите по ски, кану-каяк, джудо,плувни спортове, стрелкови съюз.

Леката атлетика взима 135 000 лв. повече, художествената гимнастика - 176 000, щангите - 120 000, каратето - 300 000, таекуондото - 150 000, боксът - 65 000, джудото - 100 000, а плуването - 50 000. От спортовете в първите две групи само волейболът, кану-каякът, стрелбата и ските не получават увеличение. 

Третата група е от спортове, които имат възможност да спечелят олимпийски квоти за Токио 2020 и Пекин 2022. Следващата група е от "социално значими спортове".

С най-високо финансиране от спортовете извън първата група са футболът и ските, които получават съответно 1.180 млн. лв. и 1.100 млн. лв.

Справка за одобрените средства по проектите на спортните федерацииСправка за одобрените средства по проектите на спортните федерации
Справка за одобрените средства по проектите на спортните федерации-2Справка за одобрените средства по проектите на спортните федерации-2
Справка за одобрените средства по проектите на спортните федерации-3Справка за одобрените средства по проектите на спортните федерации-3

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети