Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Федерацията по баскетбол също апелира да не се спира спорта

Спорт

Федерацията по баскетбол също апелира да не се спира спорта

Федерацията по баскетбол също апелира да не се спира спорта - Tribune.bg
Снимка:

От Българска федерация по баскетбол се обърнаха към министъра на младежта и спорта с молба спорта в страната да не бъде преустановяван, както предложи здравния министър Костадин Ангелов.

До Г-н Красен Кралев, Министър на младежта и спорта


ПИСМО от БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО БАСКЕТБОЛ и всички нейни членове от Националната баскетболна лига и ББЛ "А" група - мъже

Уважаеми г-н министър,

С настоящото писмо бихме искали да изразим своето становище относно предложението на министъра на здравеопазването д-р Костадин Ангелов от 11.23.2020 г. за спиране на всички спортни мероприятия от 11/27/2020 г. Бихме искали да помолим за Вашата подкрепа към професионалния спорт в България, който е обречен на фалит и необратими последици при приемане на подобна заповед. Бихме искали да изразим огромното си уважение към мерките на Националния оперативен щаб и Министерството на здравеопазването, чиято отговорност засяга живота на всички, но настояваме окончателното решение на Министерски съвет да бъде разумно и справедливо за всички. Спортът не е отрасъл, който може да бъде спрян и възобновен безпрепятствено. Това е процес, който изисква време и работа.

Спирането на първенството през март коства изключителни тежки седем месеца на оргаинизатори и спортори и спортори. Връщането на физическата форма на състезателите отне дълг период от време и едно ново прекратяване крие изключително сериозен риск от тежки контузии. Финансовият удар върху спортния сектор беше безпощаден, защото загубихме голяма част от приходите си от спонсори, рекламодатели, партньори, продажба на билети и абонаменти, но въпреки всичко продължихме да се борим. Загубихме атмосферата от присъствието на фенове по трибуните. С огромна трудност и усилия стартирахме първенството през октомври, но не бихме могли ва понесем да понесем. Отложихме десетки мачове, за да запазим здравето на играчи и треньори. Приехме и спазваме стриктно КОВИД-19 Протокол за спазване на противоепидемичните мерки и избягване на близък контакт дори между членовете на всеки един отбор. Категорични сме, че едно ново спиране на шампионата би прекратило изцяло спортно-състезателния сезон, както и бъдещето на много спортни клубове в България.

Смятаме, че подобно решение би нанесло тежки последици в дългосрочен план, както за спортните резултати на национално ниво, така и за бъдещето на спорта в България. Няколко български отбора са застрашени от строги наказания и налагане на глоби при предсрочно прекратяване на своето участие в европейските клубни турнири, тъй като професионалните първенства във всички европейски страни продължават да се провеждат. Националниият отбор по баскетбол на България, който в момента участва на квалификаацико за вевроп.зесико зр22 пенапесико за веноп.пеъсе22 също ще бъде сериозно засегнат. Спиране на спорта би рефлектирало и върху техните шансове за класиране. Нека вземем пример от цяла Европа, където първенствата продължават, въпреки ограниничителния ограниничителния огранивитаралния. Уважаеми господин министър, осъзнаваме сериозността на епидемичната обстановка и нуждата от налагането на допълнителни мерки на здравните власти за ограничаване разпространението на заразата. Не отричаме, че голяма част от нас също се заразиха. Заразиха се нашите близки, приятели и роднини. Заразиха се нашите състезатели и треньори, но продължаваме да се борим, за да спасим спорта. Позволете ни да продължим професионалния спорт в България без публика при строго ограничение и спазване на всички противоепидемични мерки! Нека не отнемаме на феновете и спортa от телевизионния екран, защото той е социален феномен, който е способен да повдигне духа им в момент, в който са лишени от всичко останало!

С уважение: Георги Глушков Президент на Българска федерация по баскетбол


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати