Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. ФИА предупреди Верстапен и Хамилтън преди последния старт за сезона

Спорт

ФИА предупреди Верстапен и Хамилтън преди последния старт за сезона

ФИА предупреди Верстапен и Хамилтън преди последния старт за сезона - Tribune.bg

Състезателният директор във Формула 1 Майкъл Маси напомни на всички участници в шампиона, че потенциално неспортсменско поведени в последния старт за сезона в Абу Даби, може да доведе до отнемане на точки.

Макс Верстапен и Люис Хамилтън започват уикенда за Гран При на Абу Даби с равен брой точки, като до момента тяхната битка бе белязана от няколко контакта на пистата. Последният от тях бе в Саудитска Арабия миналата неделя, след който пилотът на Ред Бул бе наказан, но запази второто си място от Джеда.

По този начин той продължи да има аванс пред своя съперник и ако и двамата не вземат точки от „Яс Марина“, то Верстапен ще бъде шампион заради повечето си победи. Маси обаче предупреди, че потенциален нов контакт между двамата може да доведе до сериозни последствия, включително и отнемане на точки.

Австралиецът цитира няколко от параграфите на Международния спортен код, отнасящи се за поведението на всички членове на отбора и потенциалните наказания.

Член 9.15.1

„Отборът носи отговорност за всички действия или бездействия от страна на всяко лице, което участва или предоставя услуга във връзка със състезание или шампионат от тяхно име, включително по-специално техните служители, преки или косвени, техните пилоти, механици, консултанти, доставчици на услуги или пътници, както и всяко лице, на което Отборът е разрешил достъп до ограничените зони.”

Член 12.2.1 – Нарушение на правилата и по-специално член 12.2.1.л

„Всяко нарушение на принципите на честност в състезанието, поведение по неспортсменски начин или опит да се повлияе на резултата от състезание по начин, който е в противоречие със спортната етика.”

Член 12.4.5

„За всички шампионати, купи и трофеи на ФИА, стюардите могат също да решат да наложат следните наказания: отстраняване за едно или повече състезания, отнемане на точки за шампионата, купа, и трофей.

Член 12.4.5.a

„Точките не трябва да се приспадат отделно от пилотите и отборите, освен при изключителни обстоятелства.“

Изводът от бележката на Маси към отборите е, че ФИА ще следи внимателно всичко, което смята за неспортсменско, и че всяко наложено наказание вероятно ще се отрази както на класирането на пилотите, така и на това при конструкторите.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети