Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. ФИФА и Инфантино отрекоха твърденията за оказване на влияние върху прокуратурата

Спорт

ФИФА и Инфантино отрекоха твърденията за оказване на влияние върху прокуратурата

Според правилника на работа на Комисията, те могат да наложат 90-дневна временна забрана на 50-годишния италиано-швейцарец, докато тече проверка на дейността му.

Етичната комисия на ФИФА отказа да коментира евентуални вътрешни разследвания срещу президента Джани Инфантино, съобщиха днес от управителното тяло на световния футбол.

"Комитетът по етика е независим орган във ФИФА. Моля, обърнете внимание, че Комитетът по принцип не коментира нито евентуални текущи производства, нито дали разследванията по предполагаемите случаи продължават или не“, се казва в изявлението.

Швейцарската специализирана прокуратура обаче започна такава в четвъртък и тя може да продължи с наказателно дело срещу Инфантино, тъй като има подозрения за негови срещи с бившия главен прокурор на страната Михаел Лаубер.

Те са се провели през 2016-а и 2017-а година, когато швейцарската прокуратура проверяваше предполагаема корупция във ФИФА след падането от власт на предишния шеф Сеп Блатер.

Проверката касаеше даването на домакинствата на Русия и Катар на Световните първенства през 2018-а и 2022-а година.

В онлайн-допитване под формата на анкета с въпроси и отговори, ФИФА за пореден път отхвърли обвиненията срещу президента си и заяви, че срещите не са били тайни и желанието на прокурора е било разговорите да се провеждат в хотели и ресторанти.

"Без никакво съмнение, целта беше пълно сътрудничество с властите. По онова време ФИФА се опитваше да възстанови напълно доверието в себе си като институция. В момента на първата среща президентът Инфантино беше на поста едва от 24 дни, ФИФА беше в катастрофална ситуация и също така съществува риск американските власти да я класифицират като престъпна организация“, се казва още в становището от Цюрих.

Също така от централата смятат, че човекът от Специализираната прокуратура не е имал достатъчно доказателства, нито "ясно и разбираемо правно основание за откриване на производството".

Мнението идва само ден, след като Михаел Лаубер обяви, че в края на август ще напусне поста главен прокурор на Швейцария.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още