Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Гърция ликува след драма: Олимпиакос донесе първи евротрофей!

Спорт

Гърция ликува след драма: Олимпиакос донесе първи евротрофей!

Гърция ликува след драма: Олимпиакос донесе първи евротрофей! - Tribune.bg

Фиорентина загуби втори пореден финал в ЛК след гол в 116-ата минута

Олимпиакос е първият гръцки футболен отбор с европейски трофей!

Това стана факт, след като „легендите“ победиха с минималното 1:0 и гол в 116-ата минута италианския Фиорентина на стадион „Света София“ в Атина.

Единственото попадение в изключително драматичния финал на Лигата на конференциите отбеляза нападателят Аюб Ел Кааби.

Така „виолетовите“ загубиха втори пореден финал в турнира, след 0:1 от английския Уест Хем през миналия сезон, за да останат с 1 международен трофей от 6 опита.

Треньорът на гърците Хосе Луис Мендилибар пък спечели втора поред евротитла, след като преди година изведе Севиля до успех в Лига Европа.

Олимпиакос започна по-амбицирано срещата и след само 202 секунди игра Даниел Поденсе стреля опасно, ала вратарят на Фиорентина спаси.

„Виолетовите“ отговориха в 5-ата минута, с бърза контраатака след последвалия от избиването корнер, но Андреа Белоти се подхлъзна точно преди да нанесе изстрел.

Двата отбора продължиха да редуват атаки и в 9-ата минута Фиорентина вкара гол, който обаче беше отменен заради засада на Сергей Миленкович-Савич.

Постепенно италианският тим изравни играта и имаше нов шанс, чрез Джакомо Бонавентура, който обаче стреля право в ръцете на вратаря.

Секунди след това отново Бонавентурапропусна, а в 26-ата минута Даниел Поденсе засече хитро отблизо, но Пиетро Терачано внимаваше и спаси.

Малко преди почивката Аюб Ел Кааби напредна бързо, ала стражът излезе умело и предотврати опасността, за да дойде паузата при резултат 0:0.

По време на нея се стигна до напрежение в сектора на Фиорентина след провокация от страна на привържениците на Олимпиакос и се наложи част от футболистите на италианците да отидат до сектора, за да успокоят страстите.

Такива имаше и преди самия мач, като властите в Гърция съобщиха за няколко арестувани фенове и от двата отбора.

Второто полувреме започна далеч по-предпазливо от първото.

Първото по-опасно положение след почивката бе за Фиорентина и дойде чак в 65-ата минута. След центриране от корнер, Никола Миленкович се извиси над всички и стреля с глава, но неточно.

Малко след това Кристиан Куаме получи в наказателното поле и се опита веднага да стреля, но не успя да улучи добре топката. Тя обаче се насочи застрашително към горния ляв ъгъл на вратата, ала Цолакис показа класа и спаси.

Олимпиакос можеше да открие резултата 10 минути преди края на редовните 90, след центриране от статично положение. Висенте Ибора се извиси и стреля с глава, но топката премина на милиметри от целта.

Впоследствие напрежението си каза думата и двата отбора изчакаха предпазливо продълженията.

Още в началото на първата от Олимпиакос имаха претенции за дузпа, тъй като топката срещна ръката на бранител на Фиорентина, но главният съдия разгледа ситуацията с ВАР и не посочи бялата точка. Малко след това резервата Стеван Йоветич стреля от средна дистанция, но Терачано спаси.

В 110-ата минута Фиорентина беше близ до попадението. Нанитамо Иконе овладя майсторски пас към него, но ударът му в десния ъгъл след това беше брилянтно спасен от Константинос Цолакис.

Така се стигна до 116-ата минута, в която 47-кратните шампиони на Гърция хвърлиха в истински екстаз феновете си.

Сантяго Есе центрира отляво и Аюб Ел Кааби засече с глава, за да вкара своя гол №33 през сезона и №11 в турнира, в който печели и голмайсторския приз.

Попадението дълго бе разглеждано заради съмнения за засада, но ВАР показа, че такава няма и така Олимпиакос триумфира с третия си треньор през кампанията - Хосе Луис Мендилибар.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати