Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Георги Иванов обяви новата политика и целите на националния отбор

Спорт

Георги Иванов обяви новата политика и целите на националния отбор

Георги Иванов обяви новата политика и целите на националния отбор - Tribune.bg
Снимка:

Техническият директор на БФС - Георги Иванов даде интервю няколко дни преди заминаването на националния отбор за престижното турне в страната - домакин на Световното първенство тази година.

Гонзо сподели, че контролите с Катар и Хърватия са от съществено значение, тъй като са генерална репетиция за изключително важните битки в началото на юни, когато стартираме участието си в Лигата на нациите. Бившият национал даде да се разбере, че там целта е само една – първо място в групата.

Той похвали младите български футболисти от юношеския национален отбор, които записаха победи срещу Сърбия и Хърватия.

- Г-н Иванов, след няколко дни мъжкият национален отбор заминава за престижно турне в страната – домакин на световното първенство тази година. Какви са очакванията Ви за контролите с Катар и Хърватия?

- На първо място поканата да участваме в този мини-турнир е показателна, че българският футбол има добра репутация в света – ще играем не само с домакина на Мондиала, ами и с актуалния световен вицешампион, което е огромна чест. Що се отнася до очакванията – очаквам Ясен Петров и избраниците му да се представят на ниво, тъй като това ще бъде генерална репетиция за изключително важните битки в началото на юни, когато стартираме участието си в Лигата на нациите. Знаете, че там целта е само една – първо място в групата.

- Ясен Петров вече обяви разширения си състав, а в него личат някои интересни имена – наред с дебютантите, са привикани и играчи от младежкия национален отбор…

- И това е напълно в реда на нещата. Когато даден футболист, независимо на каква възраст е, демонстрира достатъчно добри качества, за да бъде повикан в мъжкия национален отбор, той трябва да попадне там. Тук става дума не само за Мартин Минчев, който се представя на ниво в един от грандовете на Централна Европа, но и за Доминик Янков, и за Светльо Вуцов.

Футболната пирамида задължава да се действа по този начин, а примери има навсякъде – с талантливи играчи, които прескачат дори по една-две възрастови групи, тъй като показват необходимите качества за най-високо ниво. Мое мнение, а и на цялото ръководство на БФС, е че основната цел пред юношеските и младежките гарнитури трябва да бъде да подготвят футболисти за „А“ националния отбор, затова и въведохме унифицирана тактическа постройка за всички състави, както и правила, които трябва да се следват.

- За какви правила точно става въпрос?

- За вътрешен правилник, който няма как да ви споделя, но който важи за всички треньорски щабове, независимо дали става дума за представителния тим, или за най-невръстните юноши. Идеята, която отдавна анонсирахме, е във всичките ни отбори да се играе с една и съща философия, за да може преминаването на играчите от една в друга възраст да се случва максимално ефективно. Когато на Ясен Петров, да речем, му липсва ляв краен защитник, той да може да „бръкне“, образно казано, в младежките или юношеските състави, а избраният от него играч да знае какво точно ще се изисква от него.

- Тоест, българските национални отбори ще копират Аякс и Барселона?

- Не копираме никого. Това си е принцип на работа във всички водещи клубове, а и федерации – само погледнете по какъв начин се случва преходът между възрастите в Германия например. Ето това трябва да се наложи и у нас – и съм убеден, че ще бъде от полза както на треньори, така и на футболисти.

- В края на март важни мачове ще имат не само мъжете, но и други национални гарнитури…

- Точно така – и призовавам да им се обръща подобаващо внимание! Юношите до 17 години ще участват в Елитен кръг за класиране на европейско първенство, а това е нещо изключително сериозно! Самият факт, че отборът на Данчо Петков победи Сърбия на техен терен, а също и Хърватия, е красноречив. Все пак говорим за две от най-продуктивните школи в света! Постоянно се повтаря как в детско-юношеския ни футбол не се случва нищо, но напук на това само след две седмици България може да има юношески отбор на европейски финали, а това май минава между капките! Затова отново призовавам да гледаме ако не позитивно, то поне обективно на нещата. Младежкият национален отбор до 21 години също има сериозни изпитания в квалификациите, където за съжаление нямаме кой знае какви шансове. Но аз винаги съм казвал, че когато играеш за България, примиренчество няма! Още повече, че в състава има изключително качествени единици – Вальо Антов, Филип Кръстев, Виктор Попов вече са играли и за мъжкия отбор, отделно имаме големи таланти като Джаспър от Хибърниън и Слави Станков от Валядолид…

- Наблюдава се тенденция да бъдат селектирани играчи с български паспорти от чужбина – приоритет ли е това за БФС?

- Разбира се! Според мен дори се закъсня с формирането на това скаутско звено. Знаете как действат други държави не само от нашия регион.
България има огромна диаспора по целия свят. Затова и сме в постоянен контакт с други федерации и съгледвачи, за да открием онези деца, които са първо или второ поколение емигранти, и да ги използваме повишаване на нивото на националните ни отбори. Джаспър и Слави са перфектни примери, Йоан Стоянов от Израел – също. При юношите до 15 години, които реално са си деца, също има интересни имена от доста известни чуждестранни отбори.

- Ако отново си говорим за националните отбори в началото на април, какъв ще е тонът на разговора?

- Положителен – убеден съм! Вярвам, че юношите на Йордан Петков ще успеят да се класират на европейско първенство; желая успех на младежите до 21 години и на юношите до 19 години, които също имат контролни срещи, пък колкото до мъжете – имам пълно доверие на Ясен Петров и щаба му и смятам, че ще представят достойно България!


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети