Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Гняв и недоволство срещу избора на „Спортист на годината“

Спорт

Гняв и недоволство срещу избора на „Спортист на годината“

Гняв и недоволство срещу избора на Спортист на годината - Tribune.bg
Снимка:

Гняв, недоволство и обвинения съпътстваха 66-ата анкета за „Спортист на годината“, съобщава filternews.bg. Награждаването на най-успешните спортисти на България за 2023г. се състоя в четвъртък вечерта, а за втори път победител стана Александър Везенков.

Баскетболистът, който стана №1 в Евролигата и осъществи трансфер в НБА, получи 1009 точки. Зад него в топ 5 се наредиха Григор Димитров (711 т.), плувецът Петър Мицин (689 т.), скиорът Алберт Попов (587 т.) и щангистът Карлос Насар (572 т.).

Именно влизането на 18-годишния Мицин в тройката се превърна в обект на недоволство. През годината той спечели световна и европейска титла при юношите. През 2023 г. Мицин стана първият българин със световен рекорд в плуването, като подобри върховото постижение на 400 м свободен стил за юноши. Плувецът беше отличен и със „Спортен Икар“.

„Мицин, наистина страхотен, уважение и респект към момчето и към кариерата му, но Карлос Насар също има рекорди, само че при мъжете. Две купи за best lifter, тази година, първата на европейското първенство в Армения я спечели, като победи по точки най силния мъж на планетата Лаша Талахадзе, и освен това стана пръв с двубой, който никой не можа да надмине в още три категории след неговата. Може би, ако се съгласи да вдига за друга държава, тогава ще го направят спортист на годината в България, защото цял свят говори, че е феномен“, споделя майката на Карлос Насар в социалните мрежи.

По време на самата церемония недоволство изрази и шахматистката Нургюл Салимова. Тя остана шеста, а при качването си на подиума беше кратка: „Благодаря, за много години.“

През годината тя остана втора в Световната купа в Баку, което ѝ осигури участие в турнира на претендентките, който излъчва участничка в мача за световната титла (най-голямото отличие в шахмата). Също така през 2023 г. Салимова помогна на България да спечели европейската отборна титла. След самата церемония Салимова побърза да си тръгне и отказа да говори пред репортерите.

Санкционираният плувец Антъни Иванов също използва социалните мрежи, в които разкритикува избора на журналистите. Той отдавна се бори с федерацията по плуване.

„Да сложиш Карлос Насар 5-ти и Нургюл 6-та зад успехи при юношите е адски смешно, а да избереш треньор, ползващ тренировките на други треньори, за „Треньор на годината“ е, меко казано, смешно, още повече след това, което се случи на европейското първенство“, написа Иванов във „Фейсбук“, визирайки Мицин и треньора му Николай Вакареев, избран за №1 при наставниците.

След церемонията най-добрите български бадминтонистки Габриела и Стефани Стоеви също използваха социалните мрежи, за да зададат въпроси. Те останаха на 23-то място в анкетата с 22 т., а през 2023 г. спечелиха титлата на Европейските игри. Форумът имаше статут на европейско първенство в бадминтона.

„Класацията „спортист на годината“ на България вече е факт. Благодарим много на българските медии и журналисти за гласуваното доверие и за това, че сме в топ 25 в България по резултати! Интересното обаче е, защо няма нито един медалист от европейските игри (проведени в Полша), в десетката на България, може би пиарът на някои спортисти е по-важен от реалността и оценяването по резултати“, отбелязаха Стоеви.

Боксьорът ни Тервел Пулев също коментира класацията.

„Респект към всички останали, но… за мен този човек е Номер 1 за 2023 година“, написа в социалните мрежи Пулев, като добави видео със световния рекорд на Карлос Насар.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети скандал
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети