Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Гунди днес щеше да стане на 76

Спорт

Гунди днес щеше да стане на 76

Гунди днес щеше да стане на 76 - Tribune.bg
Снимка:

„Честит рожден ден, магьоснико!“, пишат от „Левски“

Днес Георги Аспарухов щеше да навърши 76 години. Най-великия български футболист на XX век си отиде твърде млад при катастрофа през 1971 година.

Въпреки че напусна този свят едва навършил 28 години, Гунди остави дълбока следа в българския спорт и остава икона за привържениците на футбола половин век по-късно.

Отборът му „Левски“ публикува обръщение по повод на годишнината.

Ето, че отново е 4 май. 76 години по-късно. Ден, в който Георги Аспарухов щеше да се събере с близки и приятели, да приеме стотици поздрави за своя празник, а ние навярно да имаме честта и удоволствието да поговорим с него за бляскавата му кариера. Уви, съдбата реши друго...

Днес нямаме възможността да ви срещнем очи в очи с легендарната деветка, но няма и да говорим за Гунди в минало време. Защото той ще е жив, докато го помним! Ще е жив, докато има левскари и почитатели на футбола, които да пренасят от уста на уста легендата за Аспарухов. Историите за неговия чар, спортни достижения, талант и човечност. За скромния и необикновен магьосник на терена, който хората наричаха ПРЕЗИДЕНТА!

И днес спомняйки си за Аспарухов по-възрастните ще ни разкажат за някой негов гол, за някой финт, за някоя преживелица с високото чернооко момче. Те всички са запазили в паметта си поне една случка, свързана с него — и то такава, която не се забравя цял живот.

Гунди бе, е и ще бъде футболистът, който вдъхновява. Днес още по-ясно осъзнаваме колко ценен, колко нужен бе той. Не само за футбола и привържениците, а за обществото ни въобще като пример за човек и личност.

За поколенията, докоснали се до него, и за тези след тях, Аспарухов остава като неподражаем и гениален футболист. Величина в стандартите за мъжество, икона за любимия „син” клуб или просто нападателят на нашите мечти.

Гунди живя като пророк за своето време, което по своята същност бе непокварено и приказно. Той бе и остава всенароден любимец. Човек обичащ и прощаващ. Човек, който накара няколко поколения футболисти да изучават магията на стила му и да се възхищават на майсторството. Човек, който роди мита за красотата на играта.

Гунди ни остави много, а кристално ясно и до ден днешен отекват думите: „Има една страна България, и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!”.

Всъщност и сега е така – кажеш ли „Левски”, значи казваш „Гунди”, кажеш ли „Гунди”, значи казваш „Левски”…

Честит рожден ден, магьоснико!


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети