Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Хамилтън преди всички и в Гран При на Белгия

Спорт

Хамилтън преди всички и в Гран При на Белгия

Хамилтън преди всички и в Гран При на Белгия - Tribune.bg
Снимка:

Абсолютно безапелационно Люис Хамилтън спечели надпреварата в Гран при на Белгия на пистата Спа от поредния кръг на Формула 1. Така той записа 89-ата си победа в кариерата си в най-технологичния спорт на планетата, а също така това е и четвъртият му триумф на легендарното трасе Спа. Британецът стартира от първа позиция след категоричното спечелване на квалификацията и не даде никакъв шанс на останалите му опоненти дори да си помислят, че могат да го задминат в хода на 44-те обиколки. От самото начало Люис отвори преднина пред съотборника си Валтери Ботас, който остана втори, а Макс Верстапен финишира на последното място на подиума.

Представянето на Скудерия Ферари пък граничеше с това все едно „черните кончета” се състезават на надпревари от младежките серии в картинга. Себастиан Фетел финишира 13-и, докато Шарл Льоклер бе 15-и, нещо, което за пореден път разочарова милионите почитатели на италианския отбор.

Антонио Джовинаги и Джордж Ръсел се удариха един в друг след 11 обиколки и не финишираха състезанието, а Карлос Сайнс също не успя да премине финалната линия. Изключително каране направи Пиер Гасли, който финишира на осмото място в крайното подреждане.

Стартът в Беглия бе много чист, а първата атака дойде още на „Червената вода”, когато Даниел Рикиардо опита да подмине Макс Верстапен, но Топ 4 се запази. Миг по-късно Шарл Льоклер от Ферари се качи на 9-ата позиция, след като задмина Пиер Гасли, но в четвъртата обиколка Гасли върна позицията си.

В хода на първите десет обиколки Хамилтън "отвори" разлика от близо две секунди пред втория Валтери Ботас и Мерцедес контролираха страхотно състезанието. Естебан Окон пък задмина Алекс Албон, докато Ферари-тата към 10-ото завъртане бяха 12-и и 13-и. В 11-ата обиколка Антонио Джовинаци претърпя много тежък инцидент, след като с Джордж Ръсел се удариха много неприятно в 14-ия завой. Нужно беше влизането на репатрак да изкара болидите от трасето, след което се появи и сейфти-кар.

В 15-ата обиколка колата на сигурността се прибра и състезанието бе рестартирано. Хамилтън без никакви проблеми отново поведе колоната, следван от Ботас и Верстапен. До края на състезанието единственото, което може би направи по-сериозно впечатление е категоричният крах на Скудерия Ферари, след като нито темпото, нито поведението на болидите на Льоклер и Фетел, нито комуникацията с инженерите в бокса бяха на ниво.

След 22 обиколки от началото на Гран при на Белгия Хамилтън водеше на 3 секунди пред Ботас, а трети бе Верстапен на 1.8 секунди от Валтери. Четвърти продължи да бъде Рикиардо, а зад него Пиер Гасли, Алекс Албон и Естебан Окон водиха битка за петата позиция. По-назад пилотите на Ферари водиха битка за 12-тото място. Обиколка по-късно тайландският пилот на Ред Бул мина пред Гасли и зае петата позиция.

32 обиколки от началото в Гран при на Белгия класирането в челото остана непроменено. Най-високата топ скорост бе за пилота на Алфа Таури Данил Квят.

До края на надпреварата Окон изпревари Албон в последната обиколка и стана пети. Шести остана пилотът на Ред Бул, а топ 10 допълниха Ландо Норис, Пиер Гасли, Ланс Строл и Серхио Перес.

Това бе победа номер 89 за Люис Хамилтън. Най-бързата обиколка бе на Даниел Рикиардо. Пилотът на Рено успя да запише време от 1:47.483. Пиер Гасли бе избран от зрителите за пилот на деня.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети