Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Храна за олимпийци, ама друг път: Червеи в рибата, липса на протеини и недостатъчни порции за шампионите в Париж

Спорт

Храна за олимпийци, ама друг път: Червеи в рибата, липса на протеини и недостатъчни порции за шампионите в Париж

Храна за олимпийци, ама друг път: Червеи в рибата, липса на протеини и недостатъчни порции за шампионите в Париж - Tribune.bg
Снимка:

Такава картина описват от "Дейли мейл"

Адам Пийти, легендата по плуване на английския отбор, сподели пред медии, че спортисти са открили червеи в храната си в олимпийското село и обобщи: „Храната просто не е качествена“, пише "Дейли мейл", цитиран от "Гласове".

Шесткратният олимпийски медалист, който бе заразен с ковид по време на игрите, е поредният спортист, който изрази опасения относно настаняването в Париж през 2024 г.

29-годишният играч е считан за една от големите надежди за медали на отбора на Великобритания, отправил се към Париж 2024, но завърши едва втори в дисциплината 100 метра бруст, в която беше почти непобедим от години.

След като загуби първото място с две стотни от секундата, той призна в интервю след състезанието, че се е борил с болки в гърлото, а на следващия ден даде положителен тест за ковид.

След като състоянието му се подобри леко, през уикенда той се включи в мъжката щафета на 4 по 100 метра смесено плуване, но му беше нанесен нов удар с резултата на отбора на Великобритания, който завърши четвърти. Самият Адам Пийти е на мощен коктейл от антибиотици.

Той обаче реши да повдигне завесата и да разкрие колко е проблематичен кетърингът в Париж, твърдейки, че дори има „червеи в рибата“.

„Храната не е достатъчно добра за нивото, на което се очаква да се представят спортистите. Ние трябва да дадем най-доброто, на което сме способни“, каза той пред The i, британски национален вестник.

„В Токио храната беше невероятна, в Рио беше също много добра. В Париж обаче нямаше достатъчен избор от протеинови храни, за сметка на това се чакаше на дълги опашки, по 30 минути, за да се сдобиеш с порция храна, защото няма изградена система за чакане.“Той добави: „Наративът за зелена и екологична олимпиада беше наказание за спортистите. Искам да ям месо, имам нужда от месо, за да играя добре, това е, което ям вкъщи, така че защо да си променям навиците?“, добави Пийти.

„Обичам риба, но мои колеги спортисти откриха червеи в нея. Просто храната не е достатъчно добра."

„Проблемът на олимпиадата в Париж е, че се търсят най-добрите сред най-добрите в света, а не ги хранят с най-доброто.

„Просто искам хората да стават по-добри в своите професии и работа. И мисля, че спортистите са най-добрият пример за това как да постигаш най-високите критерии."

Пийти се присъедини към нарастващия брой спортисти, които се оплакват от условията в олимпийското село.

Миналата седмица италианският златен медалист Томас Чекон дори беше забелязан да спи в парижки парк, за да се спаси от неудобното легло в стаята си.

Олимпиада на гафовете: Плувец спи на тревата. В стаите няма климатици, а в тоалетната - хартия! - (ВИДЕО)

Чекон, който спечели златото на 100 метра гръб плуване при мъжете, каза: „В селото няма климатик, горещо е, храната е лоша.

„Много спортисти се местят поради тази причина: не си търсим алиби или извинение за резултатите, това е реалността, която може би не всеки знае.

„Обикновено когато съм вкъщи, спя следобед: тук не мога да го правя заради жегата и шума.“

Чекон се оплака от ужасяващите условия, които се предлагат на спортистите в Париж

Междувременно други спортисти също се оплакаха от недостига на храна по време на престоя си в олимпийското село. Това накара да се вземат спешни мерки и да се изпрати готвач на отбора от Великобритания, след като организаторите бяха ограничили храни като пилешкото и яйцата.

От фирмата за кетъринг на олимпийското село, "Sodexo Live", заявиха, че са взели обратната връзка от спортистите „насериозно“ и хранителните порции ще бъдат увеличени, за да „задоволят нуждите на спортистите“, след като забелязаха „много голямо търсене на определени продукти“.

На спортистите им бе обещана кухня, приготвена от готвачи със звезди Мишлен, но реалността се оказа различна и предизвика недоволство. Британските спортисти дори бяха принудени да си носят пакетиран обяд в селото за вечерята преди началото на игрите.

Ариарне Титмус, Ася Туати и Коко Гауф също изразиха недоволство относно настаняването.

След като защити златния си олимпийски медал на 400 метра свободен стил, австралийската плувкиня Титмус заяви, че е можела да подобри световния рекорд, ако беше отседнала в по-добри условия.

„Вероятно не достигнах времето, на което мислех, че съм способна, но животът в олимпийското село доста затруднява доброто представяне“, призна тя в свое интервю след състезанието.

„Определено обзавеждането не предразполага към оптимални резултати спортистите, така че трябваше да се абстрахираме.“

Френската плувкиня Туати пък добави: „Нямахме климатик в спалнята, така че поръчахме да ни поставят такъв след настаняването, защото ставаше твърде горещо.“

На свой ред 20-годишната тенис звезда Гауф разкри, че е единственият член на американския отбор, който е останал в олимпийското село, след като съотборниците й избягаха в хотел. Тя разкри, че 10 жени споделят две бани в нейния коридор.

Междувременно алжирски гребец каза: „Имаме вентилатори в спалните, но това не е достатъчно. През нощта е твърде горещо. Не можем да оставим прозорците отворени заради комарите - има твърде много комари.

За отборите на Австралия, Великобритания, Германия, Италия, Япония, Америка и Китай бяха инсталирали климатици преди началото на игрите, като главният изпълнителен директор на AOC, Мат Карол, каза: „Ние оценяваме концепцията да нямаме климатик заради въглеродния отпечатък“, но добави „и все пак не отиваме на пикник, тези игри изискват висока производителност от спортистите".

Появиха се и оплаквания за кражби в комплекса, след като редица спортисти съобщиха за липсващи предмети, без признаци за проникване с взлом.

Леглата в олимпийското село също бяха в центъра на споровете заради липсата на комфорт, до степен, че държат спортистите будни.

Единичните легла, произведени от Airwave, са с картонени рамки като резултат от опитите на организаторите да постигнат устойчивост (бел. ред. термин, свързан със зелените политики).

Прословутите "анти-секс“ картонени легла бяха коментирани от австралийската звезда по водна топка Тили Кърнс и съотборничката й Габи Палм, които казаха, че „гърбът им се е прецакал“ след първата им нощ на тях.

Олимпийските игри се отличиха със стремеж към устойчивост, свързан със зелените политики, който със сигурност е положителен, предвид нарастващия въглероден отпечатък в световния спорт, но имат и сериозен недостатък по отношение на храненето и възстановяването на спортистите.

Говорител на Олимпийските игри в Париж заяви, че техните партньори са работили усилено, за да „адаптират доставките“ към Олимпийското село, като според него е нает и допълнителен персонал, който да подпомогне услугата.

Разкритията на Пийти за олимпийското село дойдоха след завръщането му на Олимпиадата, преди която той се бе оттеглил временно от плуването заради проблеми с психичното си здраве.

Но след мъжката щафета 4 на 100 метра съчетано плуване той призна, че отново ще направи крачка назад.

„Смятам, че трябва да се оттегля от спорта, защото този път просто ме нарани твърде много, наистина “, каза Пийти.

„Утре на никого не е обещано, така че защо да се притесняваме? Ако сърцето ми го иска, аз няма да се боря с това и абсолютно ще подпиша този договор със себе си, за да го направя. Но може би още съм далеч от окончателно решение.”

„Може и тук да е било последното ми плуване в кариерата", добави той.

„Маршал, (дългогодишна треньорка на Пийти) има невероятно бъдеще пред себе си в Австралия и съм сигурен, че ще открие правилния талант, който да последва стъпките й. Не знам какъв е отговорът."

Той обаче разсея съмненията относно бъдещето на спортната си кариера, признавайки пред "The i", британски национален вестник, че все още би оставил вратата отворена за игрите в Лос Анджелис през 2028 и ще каже след „две години“ дали участието му в следващите олимпийски игри е „постижимо“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети