Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Искат да изгонят Иран от МОК заради екзекуцията на борец

Спорт

Искат да изгонят Иран от МОК заради екзекуцията на борец

Искат да изгонят Иран от МОК заради екзекуцията на борец - Tribune.bg

МОК и световната федерация по борба да изключат незабавно Иран заради екзекуцията на шампиона по класическа борба и ММА Навид Афкари. Това поиска движението Global Athlete, което включва спортисти от цял свят.

Афкари бе обесен в затвора “Аделабад” миналата неделя, въпреки глобалната кампания с искания за помилване. 27-годишният Афкари бе обвинен в убийство на охранителя от държавната компания за водоснабдяване и канализация Хасан Тюркман по време на протестите срещу шиитския теократичен режим през 2018 г.

Афкари твърдеше, че признанията му са изтръгнати с мъчение в полицията, след което по време на процеса се отказа от тях. В крайна сметка обаче съдът така и не прие доводите на защитата и му даде две смъртни присъди.

"Сега съм щастлив, защото научих истинските стремежи на човечеството благодарение на вас, необикновени хора. Стремежи, които са много по-големи от световните първенства по борба", е било последното послание на Афкари.

"Навид беше нарочен заради успеха и популярността си като спортист и тази бруталност има за цел да послужи като пример за терор над обществото и да заглуши несъгласието. Сега трябва да се обединим в паметта му, за да гарантираме, че другите няма да последват тази съдба", каза Брендан Шваб, ръководител на организацията World Players United, която работи в името на спортистите.

Двама от братята на Навид Афкари също са в затвора, като тяхното бъдеще не е ясно.

Повечето неправителствени организации в областта на спорта са категорични, че Иран трябва да отнесе най-сериозно наказание заради потъпкването на човешките права в страната.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати