Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Ивайло Иванов: Да си посланик на европейската седмица на спорта е чест и отговорност

Спорт

Ивайло Иванов: Да си посланик на европейската седмица на спорта е чест и отговорност

Ивайло Иванов: Да си посланик на европейската седмица на спорта е чест и отговорност - Tribune.bg
Снимка:

Джудистът Ивайло Иванов е един от посланиците на шестото издание на Европейската седмица на спорта #BeActive. Това ни даде повод да се свържем с него, за да разберем какви са неговите мотиви да се включи в инициативата през 2020 г. Европейската седмица на спорта започва на 23 септември, като откриването ще се състои от 18.30 минути в Княжеската градина в столицата. На 24 и 25 септември ще се проведе традиционния Спортен панаир. Изложението ще даде възможност на стотици любители да се запознаят с различни видове спорт на територията на „Асикс Арена“. На 26 септември от 18.00 часа ще бъде дадено началото на Нощта на спорта. Тя ще се проведе в пространството пред Националния дворец на културата.

- Ивайло, защо реши да приемеш поканата и да бъдеш посланик на Европейската седмица на спорта през тази година?

Първо искам да благодаря за поканата. За мен това е чест. През миналата година бях сред гостите на официалното откриване и Нощта на спорта. Това бяха страхотни събития. Една седмица от годината се прави такава организация, че да се покаже на децата и родителите каква е магията на спорта. Те могат да се докоснат до някои от големите шампиони на България. Могат да се мотивират от тях. Спортът за мен самия е много важен от професионална гледна точка. На мнение съм, че всяко дете трябва да тренира някакъв спорт и да бъде активно. Това е задължително за едно дете, защото спортът го изгражда като човек, дава му много неща, които не може да научи, или може да научи, но много трудно на улицата. Затова Европейската седмица на спорта е едно уникално събитие, което може да покаже всичко това.

- Лично на теб какво ти даде спортът?

- Спортът ми даде много. Той ме оформи като личността, която съм. Научи ме на уважение към по-възрастните. Научи ме да не се предавам пред нищо, винаги да продължавам напред, да гоня мечтите си, да упорствам. Дори когато падна или съм загубил поради субективни причини, да умея да се изправя и да си кажа: „Трябва да бъда по-добър, не трябва да позволявам друг път това да се случи“. Това са неща, които се изграждат в залата. Освен всичко, което изредих, бих добавил и една непреклонност пред всичко – да не позволяваш на нищо да те събори.

- Какво е твоето послание към хората, малко преди старта на Европейската седмица на спорта?

Европейската седмица на спорта е от 23 до 30 септември. Бих поканил всички в „Асикс Арена“, където на 24 и 25 могат да видят разнообразни демонстрации в различни спортове. Нека отделят частица време да се докоснат до истински спортисти и състезатели. Нека родителите отделят време за децата си и да ги насърчат към спортуване, защото това е нещо, което ще им донесе само ползи в живота, дори и да не станат професионални състезатели. Сигурен съм, че на 26 септември отново ще видим страхотно шоу по време на Нощта на спорта пред НДК. Там са подготвени много изненади и подаръци. Това събитие си заслужава да се посети.

- Как се отрази на спорта пандемията от коронавирус?

Отрази се много лошо както за мен, така и за всички. Всички спортисти трябваше да стискат зъби и да продължават да тренират без да знаят какво ще се случва в следващия момент, без да знаят за какво тренират, защото все още няма състезания. Готвим се абсолютно всеки ден, за да бъдем готови, когато започнат надпреварите. Това са мечтите ни и такива препятствия не трябва да ни спират, а да ни мотивират да ставаме все по-силни.

- Как ти се отрази отлагането на Летните олимпийски игри в Токио с една година?

Мисля, че ми се отрази добре. Бях прекалено фокусиран в Игрите, прекалено много исках да постигна добър резултат на тази Олимпиада. Мога да кажа, че бях пренавит, бях се концентрирал изцяло в това. Лишавах семейството си от внимание, за да постигна целите си и това отлагане ми се отрази добре. Сега все по-често си казвам, че не всичко е на всяка цена. Разбира се трябва да продължаваме да гоним мечтите си, трябва да продължаваме да се готвим, но не и да прегаряме. Трябва да имаме време за всичко около нас. Когато сме в залата трябва да сме отдадени на тренировките. Но трябва да намираме време и за най-близките си.

- На какъв етап е подготовката ти в момента?

- От 2-3 месеца сме в лагерен режим. Това стана възможно след отпускането на мерките. Тренираме и чакаме. В края на месец октомври трябва да се проведе Държавното първенство на България по джудо. В международен план все още няма яснота кога ще започнат големите състезания. Всичко все още е под въпрос.

- В средата на юни ти се роди втори син. Как ти се отрази това чисто емоционално?

Раждането на второто ми даде ме зареди с енергия, която ме кара да бъда още по-мотивиран да достигна до това, за което се боря, а именно Олимпийски медал. Искам да бъда пример за своите деца. Дано един ден те да се гордеят с мен, независимо дали ще последват стъпките ми или не, професионално. При всички положение те ще се занимават със спорт. Ще се радвам, ако преследват целите си.

Източник: dsport.bg


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Ивайло Иванов

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети