Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Изключителен олимпийски ден за България: Спортистите ни завоюваха 4 медала, политиците с поздравления (ОБЗОР)

Спорт

Изключителен олимпийски ден за България: Спортистите ни завоюваха 4 медала, политиците с поздравления (ОБЗОР)

Изключителен олимпийски ден за България: Спортистите ни завоюваха 4 медала, политиците с поздравления (ОБЗОР) - Tribune.bg
Снимка:

Изключителен ден на Олимпиадата в Париж за българските спортисти. Атлетите ни завоюваха 4 медала на Игрите в Париж в четвъртък. Семен Новиков спечели титлата в олимпийския турнир по класическа борба в категория до 87 килограма и донесе първо злато за България на Игрите в Париж.

26-годишният български национал победи на финала световния вицешампион в категория до 82 килограма Алиреза Момадипиани (Иран) с категоричното 7:0 точки.

„Доста дълъг път. Беше трудно, тъй като не говорех български, когато семейството ми дойде в България. Посвещавам победата на моите родители и на Гриша Ганчев, който ми даде втори живот в спорта, както и на личния ми треньор“, каза Новиков след победата.

Поздравленията от политици за златото на Новиков заваляха.

Председателят на Народното събрание Рая Назарян изпрати поздравителен адрес до олимпийския шампион Семен Новиков. „Сърдечно Ви поздравявам с безапелационната победа в турнира по класическа борба в категория до 87 килограма на XXXIII Олимпийски игри, заявява в писмото си председателят на Народното събрание. Рая Назарян отбелязва, че триумфът на Семен Новиков в Париж е донесъл голяма радост не само за почитателите на борбата в България, но и за всички българи“.

Председателят на парламента посочва, че това е първа олимпийска титла на наш състезател по класическа борба от 24 години и изразява увереност, че победата ще му даде нови сили и желание да се справи с трудностите в тренировъчния процес и да печели още много отличия на престижни спортни форуми. Бих искала да отправя и искрените си поздравления към Вашите треньори и наставници, които направиха така, че днес да сте олимпийски шампион, посочва Рая Назарян. Тя изразява своята увереност, че и занапред Семен Новиков ще продължи да радва почитателите на борбата в България и те с нетърпение ще очакват всяка негова поява на тепихал 

„За мен бе истинско удоволствие само преди броени минути лично да поздравя Семен Новиков за сърцатата игра и категоричната победа на финала на олимпийския турнир по класическа борба в категория до 87 килограма! България напълно заслужено спечели първия си златен медал на Олимпийските игри в Париж! Това заявява в пост във Фейсбук президентът Румен Радев.

„Поздравления, Семен Новиков! Благодарение на твоя труд, след 24 години, България отново има олимпийски шампион в борбата!“ Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод големия успех на олимпийския ни шампион Семен Новиков.

Красен Кралев честити първата ни титла от Париж! Първа от 24 години в класическата борба

Кралев: Днес е българският ден в Париж

Браво, Семен! Твоят успех ни изпълва с национална гордост. Това написа във фейсбук профила си съпредседателят на ПП Кирил Петков по повод златния медал на Семен Новиков. "Златен триумф за България! Семен Новиков донесе първото олимпийско злато за родината ни.  Нашият патриотизъм се крие в тези мигове на слава, а не в омраза към другите. Сплотени, ние можем да постигнем всичко!", пише още Петков. 

Кимиа Ализаде донесе втори медал на България в Париж, след като грабна бронз в таекуондото. Иранката, която представлява България, победи световната номер 1 Дзонгши Лио от Китай с 2:1 в битката за третото място в дисциплината до 57 килограма.

Медалите продължават да валят! И Божидар Андреев с отличие

Третият олимпийски медал дойде от Божидар Андреев. Той спечели бронз в категория до 73 килограма на вдигането на тежести. Андреев бе безгрешен в цялото състезание и бе единственият щангист, който направи шест поредни опита.

Бронз за България в таекуондо

Хавиер Ибаниес донесе четвъртият медал за България малко преди полунощ. Той грабна бронзов медал от Олимпийските игри, след като загуби полуфиналната битка в категория до 57 килограма на боксовия турнир срещу Мунарбек Сеитбек Уулу от Киргизстан.

Министър-председателят Димитър Главчев поздрави спортистите ни, които донесоха медали на България на олимпийските игри в Париж. Той днес пристига в Париж за олимлиадата. Премиерът ще посети българските спортисти в олимпийското село и ще присъства на състезания, в които ще участват наши спортисти.

„Днес е невероятен ден за българския спорт! Огромно браво на Кимиа Ализаде, която завоюва исторически първи медал за България в таекуондото! От сърце се радвам и на успеха на Божидар Андреев, който спечели бронз във вдигането на тежести

Поздравявам и Хавиер Ибанес за завоювания бронзов медал на Олимпиадата в категория до 57 килограма в бокса. Пожелавам успех на всички останали наши спортисти!“, се посочва в позиция на премиера Главчев, публикувана във фейсбук страницата на Министерски съвет.

С още надежди за олимпийски титли и медали ще бъде и днешния ден.  В битка за отличията влизат представителката ни в индивидуалното на художествената гимнастика Боряна Калейн, щангистът Карлос Насар и борецът Магомед Рамазанов.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети