Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Къде да се надяваме на медали от Париж 2024?

Спорт

Къде да се надяваме на медали от Париж 2024?

Къде да се надяваме на медали от Париж 2024? - Tribune.bg

Въпреки липсата на държава през последните три години, спортистите ни имат своите шансове

Светът вече диша с ритъма на Олимпийските игри в Париж. Тази вечер е официалното откриване, а част от състезанията започнаха.

Преди три години на Игрите в Токио България записа най-доброто си класиране от Сидни 2000, като спечели 6 медала, три от които златни. Титлите на Стойка Кръстева (бокс), Ивет Горанова (карате) и ансамбъла ни по художествена гимнастика бяха първите от 2008 г. насам.

Макар за широката общественост представянето ни в Токио да беше изненада, за специалистите то бе очаквано. Защото беше резултат на целенасочена държавна политика.

В началото на 2016 г. тогавашният министър на младежта и спорта Красен Кралев обяви стартирането на специална програма, насочена към женския бокс, женската борба и женското кану.

„Това са спортове, в които се развиваме много добре и в следващите 5 години те ще получат допълнително финансиране, защото имат голям потенциал и възможност за призови класирания“, каза тогава Кралев.

И всеки спорт получи по програмата допълнителни към бюджета си 200 000 лв. годишно за реализирането й. 

През 2016 г. последваха множеството критики на идеята, които през 2021 (точно 5 години по-късно, както беше предвидил Кралев) се превърнаха във възхвала на момичетата именно от тези спортове (с изключение на кануто, където световната и европейска шампионка Станилия Стаменова не успя да се реализира).

Последваха обаче три години на безвремие в спорта. Честата смяна на министри и спорните качества на повечето от тях доведоха до хаос и несигурност. Държавна политика на практика липсваше.

ВРЪЩАНЕ НА НОРМАЛНОСТТА

За щастие, през последните четири месеца нормалността в спорта се завърна. Служебният спортен министър Георги Глушков обеща връщане на спокойствието и спази обещанието си.

Решителна негова намеса спаси участието на щангистите ни в Париж. А именно с тях и Карлос Насар са свързани най-големите ни надежди за титла. Раздираното от непрестанни скандали вдигане на тежести, продължават да създават шампиони и да ни карат да тръпнем в очакване. Божидар Андреев и Иван Димов също са способни да ни зарадват.

ШАНСОВЕТЕ

И макар да не усещаше подкрепата на държавата, българският спорт все пак запази потенциал за добро класиране и медали.

Традиционно очакваме отличия от ансамбъла ни по художествена гимнастика и индивидуалистките Стилияна Николова и Боряна Калейн.

Те константно са сред призьорите от големите състезания през олимпийския цикъл и всяка е способна да ни зарадва.

Погледите са насочени и към натурализираната таекуондистка Кимия Ализаде, която е бронзова медалистка от Рио де Жанейро и четвърта от Токио.

В спортната стрелба ни представят олимпийската вицешампионка от Токио Антоанета Костадинова и бронзовият медалист от световно Кирил Киров, които имат потенциални шансове да се качат на стълбичката. А и България има сериозни традиции в този спорт.

Олимпийския турнир в бокс ще се администрира от МОК заради множество скандали в Международната федерация, най-вече свързани със съдийството. Там всеки един измежду Станимира Петрова, Светлана Каменова, Хавиер Диаз, Рами Киуан и Радослав Росенов има своите шансове.

Борбата е най-успешният спорт на България на Олимпийски игри. В Токио дамите ни зарадваха с две бронзови отличия. Сега разчитаме на Семен Новиков, Биляна Дудова, Юлиана Янева, Айк Мнацаканян, Магомед Рамазанов и Кирил Милов.

На пробив може да се надяваме във фехтовка, където спечелването на квота е по-трудно отколкото участието на Игрите. Йоана Илиева е изключителен боец и вече присъства трайно в елита на сабя. Тя има бронз от Световно при жените и сега мечтае да надгради в Париж.

Медали в плуването трудно може да се вземат. Но всеки финал на Петър Мицин, Йосиф Миладинов, Габриела Георгиева и европейския шампион Любомир Епитропов ще се счита за успех.

Атлетическият ни отбор е сплав от младост и опит. Реализмът показва, че някакви шансове за медал има само Пламена Миткова, която е трета в световната ранглиста на скок дължина. Париж вероятно ще е последна Олимпиада за сребърната медалистка от Рио Мирела Демирева (скок на височина), Тихомир Иванов (скок на височита) и Габриела Петрова (троен скок). Бъдещето е пред  Божидар Саръбоюков (скок на дължина).

На изненада може да се надяваме от спортната гимнастика, където наскоро Валентина Георгиева спечели бронз от Световна купа на прескок. Другият ни представител е Кевин Пенев.

Бадминтонистките Габриела и Стефани Стоеви са лидер в Европа, но в този спорт доминира Азия. Калояна Налбантова е обещаваща млада състезателка.

Ивайло Иванов и Марк Христов са изключително опитни състезатели. Иванов все не успява да се реализира на Олимпийски игри и се надяваме сега късметът да му се усмихне.

В тениса (Виктория Томова), гребането (Десислава Ангелова и Кристиан Василев), кану-каяка (Йоана Георгиева) и модерния петобой (Тодор Михалев) можем да се надяваме състезателите да достигнат потенциала си, но той едва ли ще им стигне за медали

Така очакваме началото на Олимпийските игри в Париж с умерен оптимизъм, че състезателите ни ще успеят да реализират потенциала си и да донесат поне малко радост на изстрадалия от политически кризи и природни бедствия български народ…

Къде да гледаме? 

Олимпийските игри в Париж ще се излъчват по БНТ 1 и БНТ 3 с над 250 часа на живо, "Евроспорт България" и в платформата "Max". Водещи на студиата по БНТ ще бъдат Илиян Енев в партньорство с шампионката ни по художествена гимнастика от Токио 2020 Симона Дянкова, както и от Радостин Любомиров с Лаура Траатс, също златен медалист от Токио.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети