Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Караиванов: Само голяма промяна в международния календар на ФИФА ще спаси първенствата

Спорт

Караиванов: Само голяма промяна в международния календар на ФИФА ще спаси първенствата

"При други сценарии, ги считайте за приключени", добави той

Генералният секретар на ПФЛ Атанас Караиванов даде изключително важно интервю за "Домът на футбола" по DIEMA SPORT. В него той разкри много интересни факти и тенденции в световния, европейския и българския футбол, който толкова много липсва на всички ни.

"Тази седмица клубовете от елита представят своето мнение в Лигата по предложените от работната група на БФС варианти. Нещата обаче се променят с часове. Това е работно, обясняващи вариантите решение. На базата на това, което УЕФА дава. БФС обясни ясно: Решенията на Щаба за здравето на играчите е най-важно. Ние първи реагирахме и взехме най-правилното решение да спрем първенството. УЕФА пренасрочи финалите в Шампионската лига и Лига Европа, но после се отрекоха от това решение. Навсякъде в Европа е така, мислят се варианти. В Испания на 17 март казаха: Надяваме се на 1 май да започнем и да завършим на 30 юни. В Германия също - с надежда да проведат мачовете от 1 май. В Англия на 3 април се събират и отново ще вземат решение. Това са оптимистични варианти, граничещи с невъзможното. Но така работят институциите, защото са отговорни за много неща - договори на играчи, телевизионни права, много пари, което в България далеч не е така. Но и ние трябва да работим по правилата", обясни Караиванов. 

"Моят извод е - доиграване на пълен и кратък формат до юни едва ли ще е възможен. Като свое лично мнение мога да кажа, че има два реални варианта. Първият е свързан с това, ФИФА да промени международния календар, трансферния прозорец, да се даде отговор на въпроса какво става с договорите на играчите, които изтичат през месец юни. Въпросът е ще има ли решение да се играе футбол евентуално през лятото - юли и август, за да се проведат първенствата докрай в пълния им формат и спортно-техническият критерий да бъде водещ при определяне на крайното класиране. Това означава ФИФА и УЕФА да направят много, много сериозни промени в правилниците, в календара. Друг вариант според мен за завършване на първенствата няма, не само на българското. Вторият вариант е, да не се стига до това много трудно преструктуриране на календара и да бъде дадена инструкция за определяне на крайното класиране и победители към настоящия момент. Ясно е, че футбол може и да няма", заяви той.

"Повечето клубове са на мнение, че преди евентуално подновяване на първенството има нужда от три седмици за подготовка. Към момента мачът България - Унгария е насрочен от УЕФА за юни. За да се проведе, националите трябва да тренират от средата на май. Следователно и това решение на УЕФА ще претърпи корекция, както стана с финалите на Шампионска лига и Лига Европа. Т.е. едва ли ще има подобен мач на тази дата. Някога, ама по-нататък. Пак казвам, защитавам идеите на работната група. Това е мое лично мнение, защото всичко се променя буквално с часове. Болката на клубовете е какво ще се направи при окончателно прекратяване на първенството. Завършването на първенството по спортно-технически критерий е най-добрият вариант, но при тази ситуация в света и Европа той е почти невъзможен. България засега е в добро положение благодарение на мерките, които се взеха от държавата, и поведението на хората", допълни генералният секретар на ПФЛ.

"Ако ситуацията го наложи, и след окончателно решение на ФИФА и УЕФА, бих предложил на клубовете у нас вариант, който е базиран на идеята на колегите от Арда, но го допълва. Временното класиране става крайно, без изпадащи отбори от efbet Лига, първите четири от върха на Втора лига да получат право на промоция. Без изпадащи отбори и от Втора лига. Това означава от новия сезон в елита да стартират 18 отбора и да изиграят 34 кръга. Това ми е идеята за пред клубовете и БФС. Бих призовал всички - идва време за жертви, компромиси и солидарност. Целта е да излезем от кризата с минимални поражения", завърши Атанас Караиванов.  

 


Етикети efbet Лига, ФИФА

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още