Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Китайските гребци впечатлени от България: Атмосферата в Пловдив е сред най-приветливите по света

Спорт

Китайските гребци впечатлени от България: Атмосферата в Пловдив е сред най-приветливите по света

Китайските гребци впечатлени от България: Атмосферата в Пловдив е сред най-приветливите по света - Tribune.bg
Снимка:

Азиатската армада гребе по 40 километра на ден на канала под тепетата преди Световната купа

Разширеният национален отбор по гребане на Китай от близо месец се подготвя в Пловдив. За първи път България приема Световната купа по гребане. От 10 до 12 май в Пловдив ще се проведе първият от трите кръга за Световната купа – след като на гребния канал в града под тепетата бе закрит сезон 2018 със световното първенство за мъже и жени, отново тук ще бъде открит сезонът през 2019 г. Китай, Румъния и Полша са с най-големи делегации за състезанието в България. Че в Китай са се заели сериозно за развитието и на гребането говори фактът, че преди олимпийските игри в Токио в местната федерация назначиха на работа „краля на академичното гребане“, легендарния Стив Редгрейв.

Китайският отбор в Пловдив е воден от Сю Цюан. Ето какво споделя в специално интервю вицепрезидентът на Китайската федерация по гребане.

Имате ли достатъчно добри условия за тренировки в Пловдив?

Пристигнахме в Пловдив малко преди другите отбори, за да се адаптираме към температурата, околната среда, храната. Гребният канал е отличен и много ни харесва да тренираме тук. Атмосферата в България е една от най-приветливите, които сме срещали по света. Организационният комитет в Пловдив и Българската федерация по гребане са много коректни партньори – разбрахме се предварително какво ни е нужно и го получихме навреме. Имаме отлични условия за тренировки. От нас зависи как ще ги използваме, за да се представим достойно.

С какви амбиции идва китайският отбор по гребане за състезанието от Световната купа по гребане в Пловдив?

Дойдохме в Пловдив с 89 гребци – мъже и жени, и шестима треньори и специалисти по възстановяване. Ще участваме с общо 16 лодки – мъже и жени, в леката и в тежката категория. Ще тестваме по 3 лодки от двойките скул в леката категория за мъже и жени. Възможно е да вземем медали в почти всички дисциплини, но това не е цел на участието ни в Пловдив. Вярвам, че можем да подобрим класата си в следващите две състезания за Световната купа и да достигнем най-добра кондиция за световното първенство по гребане през тази година и за олимпиадата през следващата.

С какви спортни качества на вашите гребци можете да осъществите амбициите си?

Основното е, че нашите състезатели работят като отбор. Нашата сила е в трудолюбието, дисциплината и издръжливостта - по време на тренировки, волята за победа – по време на състезания. Всеки треньор работи не само за физическите качества, но и за да изгради психика на победители на гребците си. Дневната тренировка в Пловдив продължава от 4 до 6 часа и включва гребане от 30 до 40 километра, работа за сила в залата, както и крос.

Кои ще бъдат основните ви конкуренти за Световната купа по гребане?

Преди да започне състезанието всички участници са потенциални съперници. Ще следим лодките на САЩ, Холандия, Румъния, Германия, Нова Зеландия, Англия. И лодките на България също, защото вече имаме информация, че имате силни гребци в дисциплини, в които и ние имаме амбиции.

Разпознаваем спорт ли е гребането в Китай?

Китай има добри природни условия за гребане – големи, спокойни реки и естествени езера. Създали сме и 8 изкуствени канала за гребане. От 2017 година страната ни има национална програма за популяризиране на гребния спорт. Най-известните центрове на гребането са в градовете Ханджоу, Гуейян, Ухан, Гуандонг. В тези центрове тренира националния отбор на Китай през зимата. През лятото най-добрите ни гребци тренират в Далиен и Пекин.

Колко хора тренират гребане в Китай? Как ги привличате за този спорт

Трудно е да кажа с точност колко са китайските гребци. Имаме стотици клубове. Моята цел е китайските гребци да печелят повече медали на международни състезания - по този начин гребането става разпознаваем спорт в Китай и все повече китайци започват да се интересуват от него. Част от работата на китайските треньори по гребане е да посещават училищата и университетите и да привличат млади състезатели. Най-добрите университети имат свои отбори по гребане като например пекинският университет „Синхуа“. Учениците от средните училища също имат свои състезания. Децата в Китай започват да тренират гребане от 14-15 годишни.

Как се финансира гребането в Китай?

Гребането в Китай се финансира по 3 начина. Най-големите средства се отпускат от държавата – това са пари от държавния бюджет. Вторият източник на финансиране са големите китайски компании – това сме заимствали от Европа. Целта е относителният дял на средствата от компаниите да расте. Клубовете имат и трети източник на приходи – любителите на гребането, които са аматьори, но не състезатели. Те плащат такса за треньор, за лодка, за залата за фитнес.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Китай, гребане

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети