Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Кой е новият служебен спортен министър Георги Глушков?

Спорт

Кой е новият служебен спортен министър Георги Глушков?

Кой е новият служебен спортен министър Георги Глушков? - Tribune.bg
Снимка:

Георги Глушков е баскетболна легенда и президент на Българската федерация по баскетбол от 2011 г. насам. Два поредни мандата  е член на Борда на ФИБА -  Европа и два поредни мандата е член на Изп. Бюро на Български Олимпийски Комитет, а в периода 2018 – 2023 е президент на Техническата Комисия на ФИБА – Европа.

Глушков е магистър „Счетоводство и Контрол“ от Висшия Икономически Университет във Варна, говори свободни английски и италиански.

Играл е в Националната Баскетболна Асоциация (НБА) на САЩ и Канада в отбора на Финикс Сънс. Той е първият българин, играл в лигата и е първият баскетболист от Източния блок, привлечен в НБА. Роден на 10 януари 1960 г. в Трявна, на 17 години е вече национален състезател, а в средата на 80-те години на миналия век се нарежда сред петимата най-добри баскетболисти на Европа.

След САЩ, играе в Италия, Испания и за Академик Варна. С националния отбор на България по баскетбол Глушков взима участие общо на четири европейски първенства – през 1979, 1985, 1989 и 1991 г.

Според информация на Tribune.bg като опитен отборен играч Глушков вече е сформирал и силен екип: единият от заместниците му е университетски преподавател, а другият е изградил успешна кариера в ООН.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети