Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Кралев: България плаща едни от най-високите премии за медал от Олимпийски игри

Спорт

Кралев: България плаща едни от най-високите премии за медал от Олимпийски игри

Кралев: България плаща едни от най-високите премии за медал от Олимпийски игри - Tribune.bg
Снимка:

Много радващо за всички е представянето на българските спортисти в Минск, коментира спортният министър

България е една от страните, които дава много високи премии за медал от Олимпийски игри. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев пред Нова ТВ.

„За Игрите в Баку поради тяхната специфика премиите не са толкова високи. Премията зависи от приоритизирането на игрите. За европейските игри за първото място се дават 6000 лв. За световно са по-високи, но за Олимпийските игри са много високи. Златен медал от тях е 250 000 лв.“, обясни министърът, като подчерта, че има и държави, които изобщо не дават премии. Той е категоричен, че мотивацията не е в парите.

„От година виждаме, че България печели изключително много успехи чрез дамите в спорта. Представянето в Минск е много радващо за всички. 85 атлети пратихме, които се състезаваха в 15 различни спорта и имаме 18 медала. Това означава, че почти всеки четвърти от участниците се върна с медал“, заяви Кралев.

Спортният министър е категоричен, че това не е късмет, а е резултат на много работа.

По думите на Кралев има пряка връзка между финансирането и работата на федерациите.

 „Специално за женските бокс и борба няколко години отделихме допълнително средства, с които да се стимулират клубовете, които развиват тези спортове. Преди 4-5 години имаше по един състезател, една-две, които правеха пробив, а сега говорим за тенденция, защото, например, женската борба вече на всяко първенство се отчита с минимум по 3-4 медала и то с различни момичета, което означава, че вече имаме школа на световно ниво. Само преди няколко години имахме три европейски шампионки при женският бокс, също няколко момичета вече са в световния елит. В джудото имаме едни от най-талантливите джудисти въобще. В каратето също сме фантастични”, каза Красен Кралев.

По повод на спортните имоти на държавата в Борисовата градина, министърът коментира: „Нашите имоти са включени в няколко урегулирани поземлени имота в съсобственост с частни имоти. Това предполага, че няма да имаме свобода да оперираме с тези имоти. Затова нашето предложение е всеки спортен обект да има собствен урегулиран поземлен имот, за да не е зависим от останалите. Втората грешка на плана е предвидената реконструкция. Невъзможно е стадиона на ЦСКА да има лека реконструкция с леки козирки и да стане модерно съоръжение. Имаме пълно разбирателство с кмета на София. Нашето предложение с ръководството на ЦСКА е да се направи реконструкция на това съоръжение - да се направят нови трибуни с нови козирки”, каза Красен Кралев.

Спорният министър потвърди, че ще има нов Национален стадион, които ще бъде на място, където няма да блокира трафика в София. Теренът за него ще бъде ясен до края на годината.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати