Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Кралев: Министерството не може да финансира клубове чрез БФС

Спорт

Кралев: Министерството не може да финансира клубове чрез БФС

БФС трябва да възстанови 144 510 лева на държавата

"Министерството на младежта и спорта /ММС/ не може да финансира клубове чрез Българския футболен съюз /БФС/ предвид констатацията на приключилата проверка, според която БФС трябва да възстанови 144 510 лева на държавата за нецелесъобразно изразходване на средства по две програми и един договор с ММС", изтъкна на парламентарен контрол  спортният министър Красен Кралев. Основната част от претендираната сума от спортното ведомство е за наем на стадион "Черноморец" за провеждането на Европейското първенство за юноши през 2015, като според проверката стадионът е бил нает за по-дълъг от нужния период, докато от БФС отричат това.

Ръководството на БФС отхвърля решенията на проверката и твърди, че не е имало нецелесъобразно изразходване на средства. Така казусът най-вероятно ще бъде решен от съда.

Министър Кралев посочи от парламентарната трибуна как държавата е подпомагала футболните клубове в последните години.

"По програмите „Развитие на детския спорт“, „Спорт за децата в свободното време“, „Децата и спортния клуб“ и „Спорт за деца в риск“, право да кандидатстват имат всички спортни клубове, членове на лицензирани спортни федерации, отговарящи на изискванията, като няма ограничения и различни изисквания за футболните клубове. Кандидатите трябва да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към държавата и да нямат задължения към ММС по договори, чийто срок е изтекъл. За последните пет години от 2016г. до 2020г. включително по тези програми са финансирани 25 проекта от общо 69 подадени проекта на футболни клубове, а 8 проекта на футболни клубове за 2020 г. са в процес на разглеждане“, уточни Кралев. По думите му ММС продължава да реализира тези програми и футболните клубове и други клубове могат да кандидатстват и през следващите години.

Спортният министър подчерта, че ММС администрира и две национални програми за младежта - Национална програма за младежта 2016-2020 и Национална програма за изпълнение на младежки дейности, но по тях футболните клубове не са кандидатствали за 2020г.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още