Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Кралев награди Антоанета Стефанова за двата медала от Европейското първенство по шахмат

Спорт

Кралев награди Антоанета Стефанова за двата медала от Европейското първенство по шахмат

Кралев награди Антоанета Стефанова за двата медала от Европейското първенство по шахмат - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди с почетен плакет на ММС Антоанета Стефанова, която спечели два медала от Европейското първенство за жени по ускорен шахмат и блиц в Монте Карло. Българската гросмайсторка завърши втора в надпреварата на блиц и трета при рапида. Почетни плакети на ММС получиха и младите състезателки Габриела Антова, Надя Тончева и Нургюл Салимова. Те се представиха отлично в отделните възрастови групи. При 18-годишните Антова се нареди първа при рапида и на блиц, същото постижение записа и Надя Тончева при девойките до 14 години. При 16-годишните Нургюл Салимова завърши първа при рапида и втора на блиц.

Благодарение на доброто си представяне в Монте Карло нашите състезателки повишиха своя ЕЛО-рейтинг. По време на шампионата Антоанета Стефанова изигра общо 24 партии като спечели 16 от тях. В момента българката се намира на 20-то място в ранглистата на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) с рейтинг 2476. Нургюл Салимова също е в топ 100 при жените. Тя е на 91-ва позиция с ЕЛО 2372. Салимова е една от трите най-млади състезателки в първата стотица на класирането.

Министър Кралев и момичетата от националния отбор обсъдиха възможността ММС да закупи нови компютърни конфигурации, с които те да се подготвят за големите състезания.

През 2020 година предстои шахматната Олимпиада, а според председателят на Българската федерация по шахмат 1928 Руслан Тошев женският ни отбор е изграден от силни състезателки, които могат да постигнат добри резултати.

„След дълъг период на проблеми в българския шахмат момичетата от националния отбор са повод да погледнем положително към този спорт у нас. Сега е моментът да се привлекат хора, които да помагат за развитието на шахмата”, коментира министър Кралев.

На срещата присъства и члена на УС на БФШ 1928 Маргарита Войска.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети