Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Кралев: Здравната ни система има потенциал да издържи на натиска

Спорт

Кралев: Здравната ни система има потенциал да издържи на натиска

Кралев: Здравната ни система има потенциал да издържи на натиска - Tribune.bg

Направихме всичко възможно българският спорт да бъде съхранен

Ситуацията е сериозна и тежка, но ние направихме всичко възможно българският спорт да бъде съхранен и запазен през това време. Първи затегнахме мерките и първи ги разхлабихме. Това каза спортният министър Красен Кралев пред БНТ, като обясни, че спортният сектор е един от най-засегнатите от пандемията.

В момента здравната система е напълно готова да поеме разширяването и разрастването на заболяемостта сред нашите сънародници,

каза министър Кралев. Той изрази мнение, че пълното затваряне на държавата няма да помогне при дифузното разпространение на COVID-19. Според него е изключително важно да бъде съхранена икономиката на държавата.

“Всяка страна е избрала своя път. Видя се, че либералните мерки, които наложиха в Швеция не им помогнаха много. В момента дифузното разпространение на болестта там продължава, което показва, че нашето правителство е взело правилното решение. Първи затегнахме мерките, когато трябваше. Това даде шанс на здравната система да се подготви, когато болестта беше все още непозната. Сега лекарите са изключително компетентни и готови да се справят със ситуацията. Локдаунът няма да помогне в случая да се минимизира заболяемостта. Истинският проблем е, че все още няма единен световен протокол за лечение”, заяви Красен Кралев.

“Обществото е разделено относно мерките, които трябва да взимаме. Това не е случайно. Опозицията 8 месеца твърдеше, че това е измислено заболяване, че това е световна конспирация, която цели да държи устите на хората затворени. Горяха се маски, президентът с вдигнато юмруче на 3 март честитеше празника на всички, които не вярват в манипулациите за вируси и щамове. Това е безобразие. Именно заради действията през тези няколко месеца се стигна до това мерките да не се спазват. Ако се бяха спазвали всички противоепидемични мерки, които бяха наложени от Министерството на здравеопазването, щетите щяха да бъдат далеч по-малки. Но това недоверие сред населението към сериозността на пандемията, което беше насаждано бавно и методично всеки ден от опозицията и по време на протестите, доведе до тези колебания в българите дали мерките са адекватни. Сега виждаме обратното.

Когато се вижда сериозността на заболяването и тръгна дифузното разпространение, се наблюдава изключителна дисциплинираност в хората, които разбраха сериозността на ситуацията”,

каза още спортният министър.

Той допълни, че все още е рано да се правят прогнози кога ще отшуми пандемията. “Рано е да се правят прогнози, защото тази болест е все още непозната. В момента са по-ясни методите, чрез които да се справим със заболяването. Съгласен съм, че има известни резерви в доболничната помощ, там именно трябва да се концентрираме. Личните лекари трябва да бъдат малко по-подготвени по тази тема и да следват единен протокол в случай на подобно оплакване от страна на техен пациент. Имаме голям брой оздравели, което показва, че лекарите са подготвени и знаят как да се справят със заболяването. Създава се проблем от неразбирането на ролята на болнична и доболнична помощ, защото всеки, който усети, че има проблем търси болничната помощ, но не всеки пациент реално има нужда от такава. Много хора биха могли да се лекуват и вкъщи. Трябва да имаме по-голямо доверие на лекарите”, отбеляза Кралев.

Той коментира и политическата обстановка в страната като заяви, че правителството има още много ангажименти, които да бъдат свършени до края на мандата. “Убеден съм, че след 5 месеца нещата ще изглеждат коренно различно от днес. В тази тежка политическа ситуация, в която бяхме поставени с непрекъснатите атаки от страна на опозицията и протестите, които се организираха по време на пандемията, се забеляза известно ерозиране на доверието, но ние все още сме първа политическа сила. Все още доверието към ГЕРБ е огромно. Няма да влизам в детайли кой е организирал протестите и какви са мотивите на тези хора. Аз съм убеден, че през следващите месеци наистина ще се види, че нашето правителство е способно да води България в тези тежки времена. По начина, по който ние ще се справим с пандемията ще проличи готовността на партията и на нашето правителство да дадат заявка за следващ мандат”, каза Кралев.

Спортният министър беше категоричен, че ГЕРБ ще се бори за победа на предстоящите парламентарни избори.

“Аз мисля, че правителството се справя добре и нямам колебания в това. Най-важният въпрос, който стои пред нас в момента е да преведем държавата и нашия народ през това тежкото изпитание на пандемията.

Ако ние се справим, мисля, че напролет нашите сънародници ще ни гласуват доверие. Всичко зависи от върховния суверен, от народа. Каквото реши той, това ще бъде. Но ние сме длъжни да защитим политиките, които сме провеждали през последните години и сме длъжни да се борим за победа на предстоящите избори”, завърши министърът на младежта и спорта.

„Съхранихме бюджета на спортните федерации, за да може спестените средствата да бъдат инвестирани в подготовката за нашите спортисти“, обясни министърът.

„Рекорден бюджет в историята на спорта – над 15 млн. лева ще бъде увеличението догодина.

6.5 млн. ще отидат за спортните клубове, това е най-недофинансираната сфера. Около 900 клуба разпределяха по 6.5 млн. лв., сега ще бъдат по 13 млн. Федерациите, особено елитните, са задоволени откъм бюджет, има пълна обезпеченост. Тотото дава около 30 млн. лв. от бюджета на Министерството на спорта. Тези средства могат да се използват и във втората половина. 3.5 млн. лв. ще отиват в училищната спортна инфраструктура. Залата в Бургас ще бъде готова всеки момент. През последните години правителствата на Борисов са единствените, които са извършвали инвестиции в спорта. До края на годината ще има обществени поръчки за още 20 обекта за 7 млн. лв. Такова мащабно строителство и реконструиране не е правено от много години“, обясни министър Кралев.

Той заяви, че не приема тезата, стадионите са развъдник на заразата. Министърът припомни, че са били

разработени детайлни протоколи за участие в първенствата.

„Смятам, че в по-голямата си част се спазват. Част от футболните фенове не оправдаха доверието, което им гласувахме и се стигна до забрана за провеждане на състезания с публика“, обясни министърът.

Публиката на стадионите я пуснахме много по-късно, при разписан детайлен протокол. Не смятам, че беше грешка. Много лекари твърдят, че има много сериозни последствия върху хората от пандемията. Аз смятам, че спортът помага за преодоляването на стреса. Направихме с всяка федерация детайлен протокол както за първенствата, така и за феновете. Имаше известни нарушения, те са ясни, показвани са, част от феновете не оправдаха гласуваното доверие. Неминуемо се стигна до затваряне. Когато се спазват мерките, те са достатъчни да минимализират заразените. Когато започнат да шмекеруват някои, се стига до санкции, каза Кралев.

„Моят случай беше един от средно тежките – лекарите във Варна се справиха блестящо. Част от доброто развитие беше, че хванахме вируса навреме. Много е тежко за лекарите на първа линия. Аз следвам коментари на преминали през болестта. Обществото е разделено относно мерките. Опозицията набиваше осем месеца, че това е измислено заболяване – горяха маски, президентът честитеше на 3 март на всички, които не вярват в заболяването. Ако се спазваха всички мерки, далеч по-малко щяха да са заразените.

Но това недоверие, което беше насаждано от опозицията и по време на протестите, се оказа решително.

Сега, когато виждаме сериозността на заболяването, сега виждаме дисциплина у хората“, продължи той.

Кралев сподели, че

София Оупън ще бъде образец за бъдещи спортни събития по време на пандемията

заради отличната организация и спазване на мерките. „Публиката в тениса е коренно различна от всички останали спортове – изключителен ред, тенисистите са поставени в „балон“, публиката седи на отстояние, няма викане, емоции. Докато върви разиграването, всичко се спазва. Този турнир може да бъде показван като пример как трябва да се провежда едно състезание. Като дойде моментът за отваряне на спортните състезания, ще дадем този турнир за пример“, коментира той.

Спортният министър не подмина и темата с националния отбор по футбол. „Конгресът на БФС се отложи, нормално е, там няма никакъв заден план – не е възможно във времената на пандемията да се съберат 800 души на едно място. Мисля, че БФС ще се съобрази.

Най-важното е да видя сблъсък на платформи, с идеи, как да се справяме с тази ситуация във футбола.

Трябват сериозни реформи в работата с ДЮШ, там е основната роля на президентите, но и този на БФС може да помогне. Това ще доведе до коренна промяна в българското съдийство – те обезверяват не само футболистите, но и публиката. Има добри млади футболисти в младежкия национален отбор, треньорският щаб работи добре, има таланти, които се търсят от Европа – въпросът е той да не бъде похабен. Има голям резерв в тези млади футболисти. Ако се лимитират всички мениджърски интереси във формирането на националния отбор, ще имаме успехи. Далеч съм от мисълта, че това е реалното ниво на националния ни отбор“, коментира Кралев.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати