Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Кралев отговори на Радостин Василев: Не търси ремонт, където не е правен

Спорт

Кралев отговори на Радостин Василев: Не търси ремонт, където не е правен

Кралев отговори на Радостин Василев: Не търси ремонт, където не е правен - Tribune.bg
Снимка:

Бившият министър на спорта Красен Кралев отвърна на представлението на сегашния спортен министър Радостин Василев, разиграло се в столичния Зимен дворец.

Известният из софийските ресторанти като „реалният собственик“ описа състоянието на съоръжението като апокалипсис, пише filternews.bg.

„Много интересно как се показват места, където никога не е правен ремонт. Задачата бе да се спасят залите и всичко, свързано с тренировъчня процес. Защото положението бе абсурдно. Колкото до дискотеките, никой и никъде не е твърдял, че тези помещения са ремонтирани. В Зимния дворец на спорта се проведоха един куп световни първенства, за които явно в новото ръководство на министерството не знаят. И няма нито едно оплакване. Да, спортната база в България е стара, но за да се оправи, трябват поне 2-3 милиарда лева. Трите кабинета на Бойко Борисов инвестираха 500 милиона в спортна инфраструктура. Ако някой преди нас бе забил поне един пирон, то нещата щяха да изглеждат по друг начин. Надявам се новото правителство да намери поне толкова пари за инфраструктура", заяви Красен Кралев.

По думите му е крайно време Радостин Василев да се заеме със задълженията си като спортен министър, защото множество федерации споделят притеснението си, че нямат никаква комуникация с ресорното си министерство.

През 2015 г. беше планиран основен ремонт на Зимния дворец на стойност 50 милиона лева, като беше предвидена пълна реконструкция на всички помещения, както и подмяна на всички инсталации, съоръжения, студов център и пързалки.

След прекратяване на поръчката, ръководството на „Академика 2011“ ЕАД беше принудено да търси други начини на финансиране за неотложни ремонтни дейности по сградата и прилежащите ѝ инсталации. Беше осигурено финансиране за изпълнението на мерки за енергийна ефективност с цел намаляването на текущи разходи за електро и топлоенергия. Също така беше осигурено собствен финансирене за ремонт на най-належащите помещения в двореца, а именно съблекалните, западното (задното) фоайе, лекарския кабинет и кабинет за допинг проби, както и за репарции по значително корозиралата метална конструкия на тренировъчната зала.

filternews.bg.filternews.bg.

Сумата на сключените и изпълнени договори за ремонт на Зимния дворец на спорта възлиза на 4 991 841,02 лв. което е едва под 10% от предвидения през 2015 г., бюджет от 50 000 000 лв. Ремонтните дейности не включват останалите общи помещения, както и сериозни ремонти по основните инсталации. За подмяна на основните инсталации на сградата е необходимо извършване на основен ремонт (а не текущ или мерки за енергийна ефективност). Основните инсталации (амонячна и електрическа) винаги са поддържани в работно състояние, разбира се с огромни усилия, и както е видно и до днес функционират изправно. Въпреки че компресорните агрегати са стари, дружеството е подсигурило резервни части за няколко ремонта напред, специално доставени от Русия.

За пръв път от създаването на сградата няма проблем с течове от покрива-кондензиране или след дъжд. Основната и тренировъчни зали са климатизирани и отоплени. След ремонта с цел енергийна ефективност основната зала е отоплена през целия зимен сезон-когато се провеждат ежедневни тренировъчни и подготвителни мероприятия, а не само когато се провеждат големи спортни събития. Осветлението работи в състезателен и тренировъчен режим.

Основното финансирене на двореца е осигурено от федерациите по зимни спортове. С цел издръжка на залата винаги са отдавани помещения под наем, за да се осигури самоиздържане на залите и подкрепа на режийни разходи. При положение, че липсват такива, то наемите ще бъдат непосилни.

Според наш източник парламентарният секретар на настоящия спортен министър Станислав Кънчев, който е и шеф на хокейния клуб НСА, има неплатени задължения на стойност около 50 000 лева. Вероятно „посещението“ на Василев в Зимния дворец е свързано точно с това. Случайно ли е, че хокейният треньор, който се включи в организираното оплюване е точно от този клуб? Той някак забрави да спомене, че фоайето от тази страна на Зимния дворец никога не е било предназначено за тренировки и там деца не бива да влизат.

А дължащият 50 бона на „Академика 2011“ Кънчев вече се стяга за нова кариера, става ясно от сайта на министерството. Той е един от одобрените за конкурса за главен държавен експерт в дирекция „Спорт за високи постижения“. Според служители в ММС точно той ще бъде следващият директор, който ще разпределя средствата на федерациите и клубовете. Да се надяваме, че тогава ще си изплати и дълга.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети